Hoofd London Metals Exchange stapt abrupt op

LME

Na 3 jaar aan het hoofd te hebben gestaan van ’s werelds oudste en grootste metalenmarkt stapte de 58-jarige Garry Jones begin deze week op als ceo van de London Metals Exchange (LME).

Lagere handelsvolumes en een gebrek aan strategie liggen aan de basis.

Spanningen stegen, met zowel brokers als handelaren, nadat de LME in 2015 de trading fees met 34 procent verhoogde. Malcolm Freeman, directeur bij broker Kingdom Futures:

He was increasingly becoming an incredibly square peg in a very round hole. The general perception was the LME was telling the market what it needed without listening to the market. The exchange needs to get in contact with its core members

Jones’ vervanger is de 34-jarige Matthew Chamberlain, die afgelopen december pas benoemd was als coo.

Dit nadat toenmalig chief operating officer Stuart Sloan ook per direct was opgestapt.

Voor die aanstelling was Chamberlain hoofd business development. Sinds 2012 leidde hij de hervormingen aangaande het warehousenetwerk en initiatieven die de handel in edelmetalen uit moest breiden.

Maar vrees voor inflexibiliteit en stijgende kosten ondermijnt ook hier en nu het enthousiasme voor een nieuwe serie goudcontracten die dra op de markt komt.

De aanstelling van Chamberlain zorgt wel voor een van de jongste ceo’s. Onder 2000 grote bedrijven wereldwijd is enkel Facebook’s Mark Zuckerberg – met 32 jaar – jonger dan Chamberlain.

Feit blijft dat de LME (nog steeds) niet de beste tijd doormaakt.

Het handelsvolume daalde afgelopen jaar met 7,7 procent. In 2015 kende zij ook al een daling van 4,3 procent.

De handel in koper ging met 5,6 procent omlaag, dit terwijl de handel in koper bij de Amerikaanse CME Group steeg met maar liefst 26,7 procent.

Op de beursvloer in London gaf men volgens Reuters aan:

If they’d had any real success with the new contracts, it wouldn’t have hurt so much. They hiked the fees and gave us nothing in return

Michael Farmer, oprichter en partner bij Red Kite Group, gaf tijdens de jaarlijkse LME Week begin november in een speech aan dat de LME de tarieven zal moeten verlagen. Liquiditeit zal anders echt opdrogen.

Bronnen: Financial Times, Reuters, Bloomberg, Yahoo

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]