Gouverneur People’s Bank of China waarschuwt opnieuw voor opgelopen schulden

De gouverneur van de People’s Bank of China, Zhou Xhiaochuan laat opnieuw een waarschuwing horen omtrent het gestegen schuldniveau in China. De hoeveelheid leningen ten opzichte van het bruto binnenlands product is naar een te hoog niveau gestegen. Daarnaast moeten de kapitaalmarkten in het land sterker worden om eventuele problemen om te vangen.

China kampt nog steeds met een probleem van illegale fondsenwerving en structurele financiële problemen. Dit alles werd bevestigd in een toespraak door Zhou Xhiaochuan op een forum te Peking dit weekend. Zhou merkte ook op dat het land meer regelgeving (en controle) nodig heeft om zich te beschermen tegen het gebruik van excessieve  muntspeculaties.

Het aandeel aan leningen is teveel geworden, in het bijzonder in de bedrijfswereld. Dit zorgt ervoor dat de macro-economische risico’s hoger worden, iets wat China op dit moment absoluut kan missen. De Chinese overheid probeert met alle macht om de groei op peil te houden voor de komende jaren. Deze bedraagt officieel nog 6,5%, een cijfer dat reeds enkele malen naar beneden is bijgesteld. Onofficieel is dit vermoedelijk nog lager waarbij opgemerkt dient te worden dat deze groei grotendeels gefinancierd wordt door de overheid.

Om het niveau aan schulden aan te pakken ziet de Chinese overheid een hervorming van de kapitaalmarkten als mogelijke oplossing. De bedrijfsleningen maken nu al 160% van het Chinese bruto binnenlands product. Volgens data van de OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) situeert het grootste probleem zich in de sector van cement, staal, kool en glas. De secretaris-generaal van de OECD, Angel Gurria, noemt het probleem zelfs een korte termijn risico welke snel moet aangepakt worden.

Op het forum te Peking benadrukt Zhou dat de hervormingen zullen doorgevoerd worden, zelfs tijdens de huidige groeivertraging. Christine Lagarde (IMF) is tevreden met het nieuws en  voegt hieraan toe dat deze hervormingen zowel voor China als voor de rest van de wereld zijn vruchten zal afwerpen. Ze waarschuwde echter ook dat deze hervormingen niet zonder slag of stoot zullen gebeuren, mede door de vertragende groei in China.

Forex

De Chinese yuan is sinds de onverwachte devaluatie in augustus bijna 4,5% gedaald ten opzichte van de dollar. Om de yuan te verdedigen moet de overheid de reserves hiervoor echter zwaar aanspreken waardoor deze muntreserves het afgelopen jaar daalden met maar liefst 513 miljard dollar, het eerste verlies ooit. Als reactie hierop laat Zhou weten dat de uitstroom niet meer dan normaal is, gezien de sterke toevloed aan buitenlandse reserves na 1997 en in de periode 2002-2008.

Premier Zhang Gaoli benadrukte nogmaals dat de Chinese overheid er alles zal aan doen om een financiële crisis te vermijden. De overheid is volop bezig aan de uitwerking van een plan om schuld met een hoog risico om te zetten naar obligaties. Op die manier zou een nieuwe systeemcrisis moeten vermeden worden.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com

 

Wat is nu de beste manier om zilver te kopen?

monsterboxHet is cruciaal om te gaan voor fysiek zilver.

Opteer echter niet voor baren, want dan betaal je 21% BTW die je straks niet kan recuperen als je wil verkopen.

Ga voor munten waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Kiezen voor de Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers is een goede optie.

Goud999 biedt deze Monsterbox tegen een scherpe prijs aan momenteel.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

De Philharmoniker is één van de populairste beleggingsmunten in Europa.

Meer info is te vinden op de site van Goud999

 

Het bericht Gouverneur People’s Bank of China waarschuwt opnieuw voor opgelopen schulden verscheen eerst op Beurs.com.