ABN Amro: 44 procent stijging voor goud nog te conservatief

Institutionele partijen lijken massaal te zwichten voor goud als belegging. Ze ontvluchten de negatieve rentes van centrale banken. Münich Re – ’s werelds grootste herverzekeraar – slaat zelfs goud en cash in. In enkele weken is voor $10 miljard goud aangekocht.

U.S. Global Investors CEO en CIO Frank Holmes ziet daar de komende tijd ook niet echt verandering in komen: “Gold is money… Gold is the fourth most liquid asset in the world” De prijs kan volgens hem op korte termijn echter consolideren gezien de enorme procentuele stijging de afgelopen tijd.

Die consolidatie werd eigenlijk al een tijd en zeker vorige week al verwacht maar goud en goudmijnaandelen lijken daar vooralsnog niet aan mee te willen werken. Ze weigeren te corrigeren, zwakte in prijs wordt ondersteund door snelle aankopen.

Goud is dit jaar al meer dan $200 dollar gestegen maar corrigeerde niet meer dan 6 procent. De index van goudmijnbouwaandelen – de GDX – kende 3 correcties van zo’n 10 procent de afgelopen zes weken, maar gekeken naar de stijgingen vallen die correcties in het niets.

De markt lijkt de vergelijking te maken met de rally van 2008, waardoor een paar weken geleden al een correctie van 20 procent verwacht werd. Tot nu toe is die correctie uitgebleven. Velen vermoeden dat die correctie nog moet komen maar verliezen wellicht zicht op het grote geheel: goud zit in een nieuwe bull markt.

Ook de ABN Amro ziet in haar afgelopen “Precious Metals Weekly” column het momentum voor goud enkel groeien. Volgens haar helpt de Amerikaanse Fed goud op weg naar nieuwe hoogtes. Lage of negatieve reële rentes ondersteunen de goudprijzen en zij verwacht dan ook nog steeds een hogere goudprijs voor 2016. Zij geeft daarnaast graag een lesje psychologie waarin zij aangeeft dat negatieve goudvooruitzichten verklaarbaar zijn maar niet de realiteit weerspiegelen. ABN Amro:

Before the Fed, investors were concerned that gold prices and other precious metals prices had risen too sharply and that prices were no longer in line with fundamentals. The voices came mainly from the direction of participants that were not willing to change forecasts yet and still hold a negative outlook. In general, it is difficult to look at developments in an unbiased way. Often in an information overkill environment, investors have a tendency to look for information that confirms their view. This is called confirmatory bias in behavioural finance

Zij geeft zelfs aan dat zij met de laatste update aangaande goudprijzen – die een 44 procent hogere goudprijs betekende dan haar vorige voorspelling – wellicht nog veel te conservatief is geweest. ABN:

We expect higher gold prices during the course of this year. Taking into account the recent developments, our forecast may even be too conservative

Hoewel het natuurlijk moeilijk is om te kopen in een markt die al een aanzienlijke stijging heeft laten zien laat historie zien dat juist groter risico ontbreekt wanneer een markt net een bodem heeft laten zien.

Veel beleggers hebben nog een “bear market” mentaliteit voor deze markt. De ongelooflijke dalingen in de goud markt en goudmijnbouwaandelen van de afgelopen jaren zullen ook niet gemakkelijk te vergeten zijn. Een reden waarom mensen nog op een flinke daling rekenen terwijl, los van de kleinere correcties, dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.

Bronnen: Bloomberg, Goldseek, De Telegraaf, ABN Amro

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]