Goudmijnbouwbedrijven blijven interessante investeringen

Een index van grote goudproducenten, met inbegrip van Barrick Gold Corp en Goldcorp, kende de afgelopen 3 maanden een stijging van maar liefst 87 procent, vier keer meer dan de prijs van goud zelf omhoog ging.

Die goudmijnbouwbedrijven – waarvan de aandelen de afgelopen maanden werkelijk een enorme stijging hebben gezien – blijken volgens Bloomberg nog steeds koopwaardig. Gebaseerd op historische metingen van hun reserves blijken zij voor nu nog steeds aantrekkelijke investeringen.

Terwijl de rally in goudmijnbouwaandelen de aandelen duurder maakt, gekeken naar de traditionele waarderingsmetriek zoals bijvoorbeeld de toekomstige winst, noteren ze 19 procent goedkoper dan op hetzelfde moment vorig jaar enkel gekeken naar de waarde van hun goudreserves.

Alan Gayle – senior strateeg bij RidgeWorth Investments, dat $37 miljard onder beheer heeft – geeft aan drie jaar te hebben gewacht voordat het bedrijf weer in de beleggingscategorie wilden investeren, maar ziet de kansen weer:

We knew these miners were cheap because they were oversold. We waited. When we knew there was more to it than just a counter-trend rally, we started adding gold miners

Toch zijn niet alle indicatoren zo indrukwekkend. De gemiddelde schuld bij 14 goudmijnbouwbedrijven stond in het vierde kwartaal van 2015 op 5,25 keer de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. Dit is het hoogste in zeker 10 jaar tijd.

Wel hebben veel mijnbouwbedrijven, zoals bijvoorbeeld Barrick Gold en Newmont Mining, aangegeven dat zij zo snel mogelijk van die schuld af willen en maken het een absolute topprioriteit.

Verbetering van de financiële vooruitzichten helpt goudmijnbouwbedrijven naar een betere prestatie dan het edelmetaal zelf. De Market Vectors Gold Miners ETF genereerde dit jaar zelfs het hoogste totale rendement van meer dan 100.000 fondsen gekoppeld aan verschillende activa.

Bronnen: Bloomberg, Market Realist

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999