Goudverkopen Perth Mint afgelopen jaar hoogste in tien jaar tijd

De verkoop van goudproducten door de Australische Perth Mint bleek in 2021 de hoogste in tien jaar tijd, ondanks een halvering in verkopen in december ten opzichte van de voorgaande maand.

De maandelijkse verkoop van gouden munten en baren daalde in december met 52,7 procent tot 54.861 ounces, het laagste niveau sinds augustus, en was 28,6 procent lager dan dezelfde maand een jaar eerder.

Maar zelfs met die flinke daling verkocht de Perth Mint over heel 2021 1.050.242 troy ounces goud, het hoogste verkoopcijfer voor een kalenderjaar in de laatste tien jaar. Het gaf daarbij een stijging van 4 procent vergeleken met 2020.

De verkoop van zilver steeg in december met 13,2 procent tot 1.733.293 ounces, tegenover 1.530.598 ounces in november en een stijging van ongeveer 84 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Meer dan 19 miljoen ounces zilver werden verkocht gedurende 2021, aldus Jordan Eliseo, manager beursgenoteerde producten en beleggingsonderzoek bij het Australische munthuis.

De wereldwijde spotprijs steeg in december met ongeveer 3,1 procent. De zilver spotprijs steeg ongeveer 2,1 procent vorige maand.

De goudprijs daalde in 2021 in dollars echter met 3,6 procent wegens een herstellende wereldeconomie, die beleggers in de richting van risicovollere activa duwde, waardoor de belangstelling voor veilige activa zoals edelmetaal afnam.

Eliseo: “Despite these headwinds, demand was robust, evidenced through physical bar and coin purchasing, a recovery in consumer demand and strong central bank purchasing, with the global gold ETF market the only weak sector in 2021”

De Perth Mint, eigendom van de regering van West-Australië, raffineert meer dan 90 procent van het nieuw gedolven goud in Australië. Het land is een van ’s werelds grootste goudproducenten.

Bronnen: Mining, Reuters

Foto: Flickr