U.S. Mint ziet sterkste verkoop gouden munten in 12 jaar

Ondanks de weinig inspirerende prestaties van goud afgelopen jaar kende het edelmetaal een indrukwekkende vraag naar fysiek goud.

Bijgewerkte verkoopgegevens van de U.S. Mint tonen aan dat de vraag naar fysiek goud het hoogste niveau bereikte sinds 2009.

De U.S. Mint geeft aan dat het in 2021 meer dan 1,25 miljoen ounces goud heeft verkocht in verschillende denominaties van haar gouden American Eagle munten, een stijging van meer dan 48 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Volgens de verkoopgegevens was de drukste maand vorig jaar in januari, toen het 220.500 ounces goud verkocht.

Een andere gedenkwaardige maand was juni, toen 182.000 gouden ounces werden verkocht. Augustus was een andere drukke maand voor de Munt toen er 136.000 ounces goud werd verkocht.

Analisten merken op dat de fysieke vraag naar goud sterk was omdat beleggers strategische posities in portefeuilles uitbreiden. Veel analisten blijven de overtuiging hebben dat het edelmetaal een aantrekkelijke bescherming tegen inflatie blijft, dat zeker nu de kop op steekt.

In een persbericht zei Michael Fuljenz, president van Universal Coin & Bullion en in 2021 uitgeroepen tot American Numismatic Association Dealer of the Year, dat zijn goudbedrijf vorig jaar veel nieuwe klanten in goud heeft zien investeren.

Fuljenz: “The recent volatility in the Dow and Russell 2000 indexes are a reminder that gold is the only proven stable form of money for over 3,000 years. With rising federal spending and deficits, plus rising inflation and global uncertainty, I predict that gold prices will return to over $2,000 in the year 2022, and silver could go to $27 per ounce”

Terwijl de vraag op de goudmarkt het hoogste niveau in meer dan tien jaar bereikte, presteerde de zilvermarkt ondermaats in de VS.

De U.S. Mint verkocht “slechts” 28,275 miljoen ounces zilver in 2021, een daling van 6 procent ten opzichte van de meer dan 30 miljoen ounces die in 2020 werden verkocht.

Net als bij goud begon de vraag naar zilver het jaar sterk, met meer dan 12 miljoen verkochte ounces zilver in het eerste kwartaal.

Gekeken naar andere edelmetalen verkocht de U.S. Mint 75.000 ounces platina munten in geheel 2021, een stijging van 32 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De vraag naar fysiek platina steeg daarmee tot het hoogste niveau sinds 1998.

Ook de verkoop van palladiummunten, met een totaal van 8.700 ounces, bleek aardig. Sinds 2017 was er niet zo’n hoog verkoopcijfer gezien.

Bronnen: Kitco, Nasdaq

Foto: Flickr