Goudsmokkel naar India neemt toe

Hoewel de goudprijs daalt en wereldwijd de vraag af lijkt te nemen gaat de goudsmokkel in India rustig verder. Of rustig. De laatste maanden is de goudsmokkel naar India aanzienlijk toegenomen, met een enorm verlies voor de schatkist tot gevolg.

Het Directorate of Revenue Intelligence (DRI) heeft tien kilo goud in beslag genomen dat vanuit Bhutan, in het Siliguri-gebied van West-Bengalen, naar India is gesmokkeld.

Ambtenaren van de DRI onderschepten zaterdag een auto bij Fulbari in de Indiase stad Siliguri, dat op het grensgebied ligt met Bangladesh. Zij arresteerden daarbij twee personen en namen tien goudbaren – één kilogram elk – in beslag.

De twee waren van plan de goudbaren van Bhutan naar de Indiase deelstaat Bihar te smokkelen, aldus de DRI.

Douanebeambten arresteerden ook een Chinese vrouw op de Indira Gandhi International Airport in New Delhi, omdat zij twee goudbaren van ieder een kilo het land probeerde binnen te smokkelen.

Een douaneambtenaar gaf aan: “The passenger was intercepted after her arrival from Hong Kong on Friday. Her baggage search resulted in the recovery of two gold bars weighing 2 kg”

Vorige maand werden op de luchthaven van Delhi al zes Chinezen, onder wie vier vrouwen, gearresteerd omdat ze zes kilo goud het land probeerden binnen te smokkelen. Daarbij hadden sommigen het goud in hun rectum verstopt.

In februari werden op de luchthaven van Delhi ook al vijf Chinezen gearresteerd bij twee afzonderlijke incidenten. In beide gevallen werden de verdachten na aankomst uit Hongkong onderschept.

Sachin Menon, hoofd indirecte belastingen bij KPMG India, geeft aan dat meer inbeslagnames door belastingambtenaren, vooral op grote luchthavens, er duidelijk op wijzen dat de illegale goudhandel niet alleen in Zuid-India, maar ook in andere delen van het land is toegenomen.

De nieuwe omzetbelastingregeling is waarschijnlijk de reden in toename van de goudsmokkel. De huidige wet voorziet daarbij in een vrijstelling voor handelaren voor de aankoop van oude gouden sieraden van niet-geregistreerde personen.

Deskundigen menen dat juweliers goud importeren via illegale kanalen om zo de belasting te ontwijken, door dat goud in de boeken te verantwoorden als aankopen van oude goud sieraden.

Bronnen: The Hindu, Sputnik News, Tribune India

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999