Goudwinning minst vervuilend in de metaalsector

Terwijl de goudproductie per ton eindproduct meer broeikasgasemissies genereert dan vele andere bulkmetalen, zorgen de relatief kleine volumes die elk jaar gemiddeld geproduceerd worden ervoor dat totale emissies van het nieuw gewonnen goud beduidend lager ligt dan die van andere metalen.

De goudproductie genereert weliswaar meer broeikasgasemissies per ton eindproduct dan veel andere metalen, maar aangezien de jaarlijkse productie geringer is, zijn de totale emissies lager, aldus de World Gold Council (WGC).

Volgens de WGC, een orgaan dat de sector vertegenwoordigt, is het volume aan uitstoot van broeikasgassen dat wordt geassocieerd met iedere dollar die wordt uitgegeven aan goud lager dan iedere dollar die aan meeste andere grondstoffen worden uitgegeven, zoals staal, aluminium en steenkool.

Het onderzoek suggereert ook dat het edelmetaal positieve implicaties heeft voor lange termijn beleggers, in keuze tot een meer milieuverantwoord portfolio.

De verantwoordelijke bedrijven in de goudwinning zoeken volgens de WGC namelijk manieren om hun carbon footprint te verminderen, door verbeteringen in energie efficiëntie en de overgang naar koolstofarme energiebronnen.

In het document wordt de aandacht gevestigd op een aantal initiatieven op dat gebied, waaronder een zonnecentrale die het elektriciteitsverbruik van een mijn in Burkina Faso zal moeten transformeren.

Ook zijn er mijnbouwbedrijven die waterkracht willen afnemen in Brazilië en Kirgizië, een mijnbouwbedrijf die energie bespaart door middel van automatisering van de luchtregeling in Zuid-Afrika, bedrijven die energie besparen door geoptimaliseerde ventilatiesystemen in Canada en ’s werelds eerste volledig elektrische goudmijn – de Goldcorp’s Borden-mijn in Ontario.

Bovendien kan het goud an sich ook een belangrijke rol spelen in technologieën, die de transitie naar een meer groene en duurzame economie vergemakkelijken, zo blijkt uit de studie.

De WGC geeft aan dat het rapport een belangrijke eerste stap is om inzicht te krijgen van de carbon footprint in de goudindustrie, de reeds in gang gezette inspanningen om emissies te verminderen en de rol van goud in het verbeteren van de energie efficiëntie en het ontwikkelen van koolstofarme technologieën.

Bron: WGC

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.