Goud analisten zien tekenen verzwakking verkoopdruk

Is de bodem in voor de goudprijs? De grote vraag die grondstoffen analisten zich stellen na de laatste gegevens van de Commodity Futures Trading Commission.

Goud steeg afgelopen maandag naar haar hoogste punt in twee weken, terwijl de dollar verzwakte en de Chinese yuan zich herstelde van de laagtes die zij aandeed in juni. Goud koerst op het moment vlak, iets boven de 1.250 dollar per ounce.

Georgette Boele, grondstoffenstrateeg bij ABN AMRO, geeft aan dat de Chinese yuan hoogstwaarschijnlijk volatiel zal blijven. Ze verwacht echter geen enorme zwakte, wat erop neerkomt dat het enige dat op dit moment de goudprijs drijft de wat zwakkere dollar is, aldus Boele.

Uit data van de CFTC bleek dat, voor de week eindigend op 3 juli, vermogensbeheerders hun speculatieve longposities in Comex goudfutures verhoogden met 9.430 contracten tot 104.275.

Tegelijkertijd stegen ook de shorts met 10.660 contracten, tot 105.529. De netto shortpositie kwam daarmee uit op 1.254 contracten, het meest sinds 2015.

Analisten bij Commerzbank: “Speculative financial investors remained pessimistic in the week to 3 July, though the increase in net-short positions in gold was not as pronounced as one might have assumed given the price slide”

Bill Baruch, voorzitter van Blue Line Futures, gaf echter aan dat zijn bedrijf bullish blijft op het edelmetaal, aangezien de goudmarkt een bodemproces laat zien.

Baruch: “We maintain that there is tremendous value in gold at this area”

Ronald-Peter Stoeferle, fondsmanager bij asset-management bedrijf Incrementum AG en auteur van het jaarlijkse In Gold We Trust rapport, is overtuigd dat goud voor nu zijn laagste punt van het jaar aan heeft gedaan.

Josh Graves van RJO Futures gaf dan weer aan dat de stijging van de goudprijs waarschijnlijk tijdelijk zal zijn.

Graves: “It’s running into lows we saw in December–$1,275. Until we see some moves above there, I don’t think gold has the strength to get higher”

Grondstoffenanalisten bij TD Securities lieten gisteren weten dat goud dan wel een moeilijke tijd doormaakte wegens een toenemende zwakte van valuta’s in opkomende markten, plus een divergerend monetair beleid van de centrale bank.

Twee kritieke factoren die de Amerikaanse dollar flink hoger zette ten koste van het edelmetaal. De analisten zien echter een flink potentieel voor een goudrally in de tweede helft van het jaar, waarbij goud zeker de 1.300 dollar weer zal doorbreken.

Sowieso blijkt dat, historisch gezien, de zwakke zomermaanden een goed moment geven om goud bij te kopen.

Bronnen: Kitco, Reuters

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999