Goudreserves China lager in december

China’s goudreserves zijn sinds 2000 enkel gegroeid. De centrale bank van China rapporteerde tot juli 2015 echter geen maandelijkse wijzigingen, maar kwam om de 6 jaar met een update.

Sinds juli 2015 rapporteerde de centrale bank van China – de People’s Bank of China (PBoC) – de wijzigingen in de goudreserves maandelijks en conform de wijze waarop Westerse centrale banken dit doen. De PBoC kocht vanaf juli dat jaar tot en met december 103 ton goud.

Dit kwam bovenop de 57 procent omhoog in juni 2015. In april 2009 had zij nog een officiële goudreserve van 1.054,1 ton, in juni 2015 werd dat bijgesteld naar 1.658 ton goud. Uiteindelijk sloot zij dat jaar af met een officiële goudreserve van 1.762 ton.

Vanaf juli 2016 werden de aankopen kleiner en daalde de maandelijkse aankopen van zo’n 15 ton naar ongeveer 5 ton. In oktober 2016 kocht de PBoC nog maar 4 ton op en in november werd er zelfs helemaal geen goud gekocht.

In de eerste 11 maanden stond de teller op plus 80 ton en de officiële goudreserves bereikten de 1.842,6 ton.

Nu, uit de laatste cijfers, blijkt dat de waarde van de goudreserves van China, eind december t.o.v. eind november, is gedaald van 69,785 miljard dollar naar 67,878 miljard dollar. Dit terwijl de goudprijs in die periode gedaald is met slechts 1,7 procent.

De totale daling van de goudreserves kwam uit op 2,7 procent. Daaruit moet men concluderen dat de PBoC in december het verschil, zo’n 20 ton goud, heeft verkocht.

De goudreserves van China zijn daarmee teruggevallen naar 1821 ton.

Er vond overigens nog geen update plaats van de officiële aanhoudingen, gerapporteerd door het IMF. Zij gebruiken nog de oude cijfers die eerder zijn doorgegeven en daar staat de teller op 1.842,6 ton goud voor november.

Het wordt overigens lastig conclusies trekken uit de vermeende verkoop. China’s officiële goudreserves mogen dan gegroeid zijn de afgelopen decennia, werkelijke transparantie bestaat niet. De PBoC kan met deze actie best investeerders op het verkeerde been willen zetten.

Er doen zich ook hardnekkige geruchten voor dat China’s goudreserves veel groter zijn dan officieel gerapporteerd, waarbij er wel gesproken wordt van een groot zwart gat: het goud dat China binnenkomt, dat komt er niet meer uit.

Bronnen: Yibada, Sharps Pixley, Gold, Reuters, The Bullion House, Bullion Star

Foto: Flickr