Goudimport India verdriedubbeld

De goudprijs daalt vandaag voor een derde dag op rij en kijkt ondertussen richting de 1200 dollar per ounce. Op 1.208 dollar per ounce staat het nu op het laagste niveau in meer dan 4 weken tijd.

Het ligt niet aan het feit dat India, dat met China wedijvert om de eerste plaats als grootste goudconsument, geen heil meer ziet in het edelmetaal.

Want de goudimport in India blijkt in Februari verdriedubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

In 2016 lag de markt in India een tijd lang stil wegens stakingen door juweliers die het niet eens waren met overheidsingrijpen middels onder andere belastingverhogingen op het edelmetaal.

Nu schiet de Indiase import van goud weer omhoog wegens het feit dat juweliers massaal goud inslaan om op voorraad te houden in aanloop naar het festivalseizoen.

Indiërs zijn gewend goud te kopen tijdens het festival seizoen, en – daarnaast – zowel als bruidsschat of simpelweg als cadeau te geven tijdens trouwerijen.

Het land importeert daarbij bijna al het goud dat geconsumeerd wordt.

In verhouding met een jaar geleden steeg de goudimport in februari met 175 procent tot 96.4 ton. De 11 maanden daarvoor daalde de aankopen nog met 32 procent tot 595.5 ton.

Dat was een direct gevolg van overheidsingrijpen en nieuwe regelgeving. Vooral het afschaffen van bepaalde (hoge) denominatie bankbiljetten door premier Narendra Modi in september 2016 bleek grote impact te hebben.

Nu dat effect langzaam wegebt zien we juweliers weer de voorraden aanvullen.

Zij gaan er van uit dat de vraag naar het edelmetaal weer volop zal aantrekken in de aanloop naar het trouwseizoen en de feestdag Akshaya Tritiya, dat dit jaar aan het einde van april zal vallen.

Het is vooral die dag dat Indiërs in grote getalen goud aankopen.

Mehul Choksi, voorzitter van juwelierszaak Gitanjali Gems in onder andere Mumbai:

We expect some heavy buying in April as a large number of weddings are expected to take place. The wedding season runs from April to July, so we are expecting some recovery in demand

Maar terwijl de jaarlijkse vraag hoogstwaarschijnlijk zal stijgen zal dat volgens Citigroup toch minimaal zijn in verhouding tot historische cijfers, zo gaf zij vandaag aan in een onderzoekspaper.

De vraag wordt voor 2017 geschat op 725 ton, iets meer dan het relatief belabberde jaar 2016, aldus de bank. Toen kende India een import van slechts 676 ton.

Bronnen: Bloomberg, ETF Daily News

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.