Goudprijzen stabiliseren, maar…

De goudprijzen hadden het woensdag nog steeds lastig door de verwachting van hogere rentevoeten. Het is nu zo goed als zeker dat volgende week de Fed in de VS samenkomt om de rentevoeten op te trekken.

De april goudfutures handelden rond 1209 dollar per ounce, dat was een daling van om en bij de 0,56% en meteen ook het laagste punt in bijna 5 jaar tijd. Zonder een daling op korte termijn uit te sluiten, verwacht analist Jameel Ahmad, chief market analist bij FXTM, in een e-mail gesprek met Kitco News dat hij momenteel twee factoren ziet die positief zouden kunnen zijn voor het gele metaal: toenemende geopolitieke risico’s en een ploffende zeepbel op de aandelenmarkten.

De analist is erg duidelijk over zijn standpunten: “zolang er risico’s bestaan op de markten zoals politieke verrassingen of een potentiële uitverkoop op de aandelenmarkten, geloof ik dat het potentieel voor goud op langere termijn aanwezig zal blijven. Op korte termijn is de mogelijke renteverhoging van de Fed deze maand een risico voor de edelmetalen. Persoonlijk ben ik er niet door verrast dat de waarde van het goud is gedaald.”

De analist wijst er verder nog op dat de aard van het politieke risico in de ontwikkelde wereld volledig nieuw is voor beleggers. Voordien was risico iets wat voornamelijk werd geassocieerd met ontwikkelende landen en regio’s. Vandaag situeren de risico’s zich paradoxaal genoeg in de ontwikkelde landen.

De overgewaardeerde aandelenmarkten, met name dan in de Verenigde Staten, werken ook in het voordeel van goud. De huidige rally op de aandelenmarkten is indrukwekkend, maar het gevoel is dat deze rally al op z’n laatste benen loopt.

Als er een plotse sell-off is op de markten door het ongeduld van beleggers, of onduidelijkheid rond het beleid van Trump, dan mag je er zeker van zijn dat beleggers de aandelenmarkten zullen verlaten en eerder zullen kijken naar edelmetalen, dus goud, zilver en platina.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]