Goudimport India kende in november flinke piek

Mede als gevolg van de effecten van de zogeheten demonetisatie in India was de Westelijke provincie Gujarat vorige maand getuige van een flinke toename van de goudimport.

Volgens gegevens van het Ahmedabad Air Cargo Complex werd er in november 18,65 ton aan goud geïmporteerd.

Ten opzichte van november 2015 betreft dat een toename van 191 procent. De afgelopen 20 maanden werd er in Gujarat niet zo veel goud geïmporteerd als vorige maand.

In geheel India kwam de goudimport vorige maand uit op bijna 100 ton. Dat is het meest sinds december 2015.

De totale goudimport voor huidig kwartaal wordt geschat op ongeveer 250 ton, ongeveer gelijk aan dezelfde periode een jaar geleden.

Dit ondanks alle inspanningen van de Indiase regering om de goudimport flink te laten dalen.

Nadat de Indiase premier Narendra Modi begin vorige maand aankondigde dat de 500 en 1000 rupee bankbiljetten diezelfde week nog onwettig zouden worden verklaard, vluchten behoorlijk wat Indiërs in goud. Sommigen betaalden zelfs 3 maal de spotprijs.

Middenin het festivalseizoen, een tijd waarin normaliter sowieso veel goud wordt gekocht, vond de Indiase regering het verstandig om 86 procent van de waarde van de in omloop zijnde bankbiljetten af te schaffen.

Dat had natuurlijk een enorm effect. Het mag gerust gezegd worden dat de Indiase economie tot stilstand kwam, waarbij mensen tot wel 24 uur in de rij moesten staan voor de bank.

De Indiase regering gaf ook strikte limieten aan de hoeveelheid geld die men op kon nemen, waardoor de lengte van de rijen nog langer werd.

De meest ruime opname die men kon doen was 3.660 dollar, daarbij moest men wel aan kunnen tonen dat het geld gebruikt zou worden voor een bruiloft.

Los van de kosten van de bruiloft zelf wordt er juist veel goud gekocht voor die bruiloften. Een daar was geen geld meer voor.

Dit zorgde ervoor dat veel consumenten gedwongen werden om oude juwelen om te ruilen voor nieuwe, er was immers niet genoeg cash voor handen om te betalen.

En toch kende het land een goudimport van 100 ton, het meest in 11 maanden tijd!

Afgelopen week werd er een wetsvoorstel aangenomen dat er voor zorgt dat op “zwart geld”, dat gevonden wordt door de belastingdienst tijdens huiszoekingen en inbeslagnames, een belasting van 85 procent mag worden geheven.

Bij die huiszoekingen/inbeslagnames mogen getrouwde vrouwen tot 500 gram goud aanhouden. Alles wat daar boven valt wordt beboet.

Ongetrouwde vrouwen mogen 250 gram aanhouden en mannen 100 gram, aldus de Central Board of Direct Taxes (CBDT).

Daarmee maakt zij het natuurlijk een stuk onaantrekkelijker om goud aan te houden, maar of de Indiase burger nu massaal haar goud in gaat leveren valt te betwijfelen.

Bronnen: Reuters, First Post, The Hindu, Times of India

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]