Eerst dalingen voor we gaan stijgen

Citi Research denkt dat de goudprijs in 2016 onder druk zal komen te staan. De gemiddelde prijs zal 1160 dollar per ounce bedragen volgens hen. De analisten zijn ook van mening dat de metalen in de platina groep het beter kunnen doen dan de rest van het edelmetalencomplex.

De overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse verkiezingen heeft ervoor gezorgd dat de verwachtingen inzake de Amerikaanse dollar en de rente hoger zijn gegaan, zeggen analisten. Dit wijst op zijn beurt op een bearish outlook voor de goudprijs, aangezien er tussen deze markten een inverse correlatie bestaat.

De fundamentals inzake het aanbod zijn weinig veranderd, maar er zijn wel vraagtekens over de vraag, aangezien de Chinese en Indische retailtrends op een keerpunt staan, vertelde Citi in een rapport dat afgelopen zondag werd vrijgegeven. Aangezien er geen sterke structurele trends zijn, denkt Citi dat de goudprijs eerst zal dalen voor hij opnieuw zal stijgen.

Citi denkt dat goud zal dalen tot een gemiddelde voor het tweede kwartaal van 1135 dollar per ounce, voor de prijs weer gaat herstellen in tot 1180 USD per ounce in de laatste drie maanden van 2017. De gemiddelde zilverprijs zou volgend jaar uitkomen op 15,5 dollar per ounce.

De bank denkt dat er een waarschijnlijkheid is van 65% dat het basisscenario uitkomt, waarbij de Fed de renteverhogingen tot één keer zal beperken in december van dit jaar en tweemaal in 2017, indien de macro-economische data sterk blijven.

De sterke outlook voor de Amerikaanse dollar na de verkiezing van Trump en de stijging van de rentevoeten is de belangrijkste driver voor de negatieve prijsverwachtingen voor goud in 2017 volgens Citi. Maar de geopolitieke spanningen, inclusief de risico’s van een opsplitsing van de eurozone, blijven aanhouden. Er zijn immers heel wat verkiezingen en referenda die eraan komen.  Maar een mogelijke opstoot van de inflatie zal de goudprijs boven 1100 USD per ounce stuwen.

Citi heeft ook een waarschijnlijkheid van 20% van een bull case scenario, waarbij er verdere vertragingen zijn in de renteverhogingen van de Fed, gepaard gaande met zwakte in de Amerikaanse dollar, die ervoor kunnen zorgen dat de goudprijs opnieuw boven de 1300 USD per ounce gaat. Citi ziet een kans van 15% dat de aandelenprijzen fors stijgen, dat de dollar veel sterker wordt, en dat de Fed meer ‘hawk’ wordt dan verwacht.

Kortom, heel wat mogelijke scenario’s, en dat is altijd het spannende aan beleggen. Wij verwachten een gestaag stijgende goud- en zilverprijs volgend jaar. Doe er dus je voordeel mee!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]