Goud aanvaardbaar als belegging voor islamitisch bankieren!

Het is een bericht dat vandaag verscheen in Bloomberg, en in feite enorm belangrijk is. Weinig mensen lijken de draagwijdte te beseffen, maar voor de eerste keer is goud aanvaardbaar als belegging in het islamitische financieel systeem. Dat ging uit van de groep die de normen vastlegt voor de Shariah regels die gelden bij het verhandelen van het gele metaal.

De regels die werden goedgekeurd op 19 november zorgen ervoor dat goud mag worden gebruikt in het islamitische financieel systeem, dat goed is voor een totale waarde van maar liefst 1,88 biljoen dollar. Dat vertelde de Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions maandag in een persbericht. De AAOIFI ontwikkelde de normen met behulp van de World Gold Council, die wordt gefinancierd door de producenten.

Het nieuws is niet zomaar een fait divers, want de nieuwe regels kunnen volgens de World Gold Council zorgen voor een fors verhoogde vraag naar goud, naar eigen zeggen “honderden tonnen”.

De SPDR Gold Trust (tickersymbool GLD) de grootste ETF die wordt verhandeld in goud, zal waarschijnlijk in aanmerking komen voor een belegging onder de nieuwe regels, en de norm kan ervoor zorgen dat andere centrale banken ook meer interesse krijgen, vertelde een islamgeleerde aan Bloomberg. Comex goudfutures komen niet in aanmerking, omdat er geen fysieke backing is van edelmetaal, werd gesteld.

Naast GLD komen uiteraard ook fysieke gouden munten en staven in aanmerking voor de islamitische financiering. En bovendien, heel interessant, gelden de normen ook voor zilver!

Dit is een bijzonder mooie ontwikkeling, en het zorgt ervoor dat de interesse naar goud in dit deel van de Arabische wereld alleen maar zal toenemen. Het toont ook aan dat er een grote scheiding bestaat tussen de oosterse en de westerse wereld inzake goud. Westerlingen hebben betrekkelijk weinig interesse, terwijl de oosterse wereld massaal fysiek goud bijkoopt.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]