Goudaankopen Mongoolse centrale bank komend jaar lager, China koopt bij

De centrale bank van Mongolië kocht afgelopen jaar in totaal 22 ton goud aan, een stijging van 9,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarmee wist de centrale bank zijn eerder vastgestelde doel bijna te bereiken.

De Bank van Mongolië kocht in 2017 al 20,01 ton goud op, waarbij het zich ten doel had gesteld om haar goudaankopen in 2018 met minstens 10 procent te verhogen. Dat doel wist het dus net niet te behalen.

De groei schrijft de bank zelf ook toe aan een vijf maanden durende campagne genaamd “National Gold to the Fund of Treasures”. Daarnaast werden er twee edelmetaal testlaboratoria opgericht, een in de noordelijke provincie Darkhan-Uul en een in de zuidwestelijke provincie Bayankhongor.

De in mei gelanceerde campagne moedigde goudmijnbouwbedrijven en particulieren aan het goud in bezit en dat gemijnd werd aan de banken te verkopen.

Een woordvoerder van de centrale bank van Mongolië, Ariun Dagva, gaf zaterdag aan dat de goudaankopen dit jaar hoogstwaarschijnlijk zullen afnemen. Dat wil overigens niet zeggen dat er goud verkocht zal worden, enkel dat er minder aangekocht zal worden.

In 2014 werden er namelijk aanpassingen gedaan op de mijnbouwwetten van het land, waardoor de goudverkopen aan de centrale bank de afgelopen vijf jaar een vlucht namen. Die aanpassingen waren geldig tot 1 januari van dit jaar, aldus Dagva.

“Thus, gold purchase of the central bank is expected to decline significantly in 2019. The bank has not yet set a goal on the amount of gold to buy this year”

In 2014 kocht de bank nog slechts 12,7 ton goud op. Dankzij de lage belastingen op goud met die wijzigingen in 2014 verdubbelde de jaarlijkse aankoop van goud van de centrale bank bijna, het afgelopen jaar.

Ander opvallend gegeven: buurland China liet vandaag weten haar goudreserves weer voor het eerst te hebben verhoogd in december 2018 sinds oktober 2016.

De officiële goudreserves stegen van 59,24 miljoen ounces naar 59,56 miljoen ounces in die maand, een stijging van ongeveer 10 ton. China’s officiële goudreserves staan nu op zo’n 1.853 ton goud.

Bronnen: Xinhua Net, Reuters

Foto: Flickr