Goud zal profiteren van stagflatie

Je mag hem een idioot vinden, maar de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft soms interessante economische inzichten. Ondanks zijn leuze van ‘to make America great again’ is hij niet zo heel positief gestemd voor de Amerikaanse economie.

Hij zegt zelfs dat we wel eens in een recessie kunnen zitten in de VS. Hoewel de Amerikaanse groeicijfers nog steeds niet negatief zijn, is het wel een onmiskenbaar feit dat de Amerikaanse groei momentum aan het verliezen is.

Trump stelt het heel duidelijk in zijn eigen kenmerkende stijl en windt er geen doekjes om: we zitten in een economische bubbel, een financiële bubbel. Dat vertelde hij in een interview aan de Washington Post. We zitten volgens hem in de VS helemaal niet op een werkloosheidsgraad van 5%, want dat cijfer is volgens hem statistisch gemanipuleerd om politici tevreden te houden.

Dat alles gaat samen met stagnerende inkomens, en heel waarschijnlijk met een forse opstoot van de inflatie, niet alleen in de VS, maar ook in Europa.

Hoewel iedereen het nu heeft over deflatie, tonen de cijfers in België iets heel anders aan. Hier zitten we al over de 2% inflatie, als gevolg van de waanzinnige maatregelen die onze politici over de jaren heen hebben genomen.

Een scenario van stagflatie is volgens de meeste politici bijna onmogelijk, maar dat moet een belegger de nodige waarschuwingssignalen opleveren.

Dat zou ons regelrecht terugbrengen naar de jaren zeventig, toen een bijzonder perfide cocktail van hogere rentevoeten, olieschokken en massale werkloosheidscijfers de economie in een stagflatie stortten.

Goud doet het in die omstandigheden geweldig goed, en kan beleggers beschermen. In die periode ging goud immers verschillende keren overkop. Beleggers konden toen honderden procenten winst incasseren terwijl hun portefeuille goed beschermd bleef.

Gaan we opnieuw een dergelijk scenario tegemoet? Het is best om hier nu al rekening mee te houden, en om positie in te nemen met een flinke dosis fysiek goud en zilver in de portefeuille!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]