Goud: het enige risicovrije actief!

Vroeger was het bijzonder gemakkelijk om de opbrengst van een bepaald actief te vergelijken met die van een ander actief. De risicovrije rente die kon worden verdiend op ‘risicoloos’ staatspapier was daarbij de graadmeter. Inderdaad, overheidspapier werd niet verondersteld een ‘spread’ te betalen omdat overheden nu eenmaal niet failliet konden gaan. De activa die wel een spread of bijkomend rendement moesten betalen aan de belegger, daarvan wist je natuurlijk dat ze een hoger risico met zich meedroegen.

Sinds de financiële crisis zijn al deze waarheden volledig op hun kop gezet. De introductie van negatieve rentevoeten en de totaal waanzinnige beleidsmaatregelen van de centrale banken overal ter wereld hebben dit nog versterkt.

Om enkele cijfers te geven: op 21 maart had 51% van alle uitstaande overheidspapier (15 biljoen dollar) een negatieve rentevoet. Nog eens een derde heeft een rentevoet van 0 tot 1%.

Je vraagt je af wie nog wil beleggen in deze staatsobligaties. Gek genoeg vinden deze stukken nog heel wat afnemers. Vaak zijn grote verzekeraars of pensioenfondsen nog partijen die willen kopen.

Gelukkig hoeft u als individuele belegger geen rekening te houden met deze totaal onzinnige beleggingen. Er is immers een heel grote kans dat u als belegger de komende jaren met negatieve rendementen op dit papier zult worden geconfronteerd.

Nu de overheidsobligaties geen optie meer zijn, blijft er nog maar één risicoloos actief over: goud. De prijs kan immers fluctueren, maar dit is steeds in functie van de onderliggende valuta. Zo hebben beleggers in de eurozone de afgelopen maanden mooi geprofiteerd van de zoektocht naar veilige havens. In euro is goud erg sterk.

Nu de dollarrally begint te verzwakken, mogen ook beleggers die handelen in dollars zich verheugen op een bijkomende ondersteunden factor voor het goud.

De afgelopen decennia en zelfs duizenden jaren is goud de enige eerlijke munt geweest, en de enige store of value.

Wanneer beleggers een blootstelling en positie willen in risicovrije activa, zullen ze zich meer en meer richten naar goud. Dit is een niet te onderschatten sterkte voor goud.

Wie in goud wil beleggen, kiest natuurlijk voor het echte fysieke spul. Trackers zijn te risicovol omdat je immers niet weet aan wie de staven zijn toegewezen. Houd het dus simpel en kies voor fysiek edelmetaal dat veilig wordt opgeborgen.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]