Obligatie defaults gaan sterk stijgen: koop goud!

We hebben hier op deze blog pagina’s al meer dan eens gewezen op het gevaarlijke gevoel van obligaties. Vroeger waren dit wel degelijk risicovrije activa die zorgeloos een coupon uitbetaalden. Vandaag is dat niet meer het geval en is het tegenpartijrisico enorm aan het toenemen.

Voor wie ondanks alles nog steeds wil vasthouden aan obligaties, is het onderstaande bericht wel een wake up call.

De default rate, dus het aantal faillissementen, is immers voor de speculatieve high yield bonds (hoogrentende obligaties) gestegen tot het hoogste peil in zes jaar. Een vooraanstaand obligatiespecialist verklaarde op CNBC dat er nog meer slecht nieuws zit aan te komen voor beleggers die in deze obligaties beleggen.

Volgens het team vastrentende beleggingen van S&P is 3,8% van de bedrijven met een speculatieve kredietrating de afgelopen 12 maanden (tot maart) failliet gegaan. Dat is meteen ook het hoogste cijfer sinds 2010.

Volgens de analist staan beleggers er in deze sector niet zo heel goed voor, want de default rate op 12 maanden zou toenemen tot 3,9% in december, volgens een basisscenario. In een pessimistisch, maar aannemelijk, scenario zou de default rate wel eens kunnen toenemen tot 5,2%. Dat zou overeenkomen met 70 faillissementen, let wel, enkel nog maar in de VS!

Beleggers in hoogrentende obligaties hebben de afgelopen jaren heel wat geld verdiend door het afnemen van de spreads, en door de zoektocht naar yield.

Vandaag lijkt het een erg riskante strategie om hier zomaar mee verder te gaan. Het behouden van het kapitaal dat je hebt opgebouwd, is oneindig veel belangrijker dan te proberen veel geld te verdienen in deze woelige tijden.

Denk eraan dat je geen kans meer hebt om je kapitaal opnieuw op te bouwen als de emittent van je obligatie kopje onder gaat.

Waarom al deze risico’s nemen en gewoon geen fysiek goud kopen? Het tegenpartij daar is onbestaande, en voor het rendement hoef je het ook al niet te laten, want steeds meer obligaties betalen een negatieve rente.

Maak het jezelf dus gemakkelijk en kies voor een munt die al meer dan 5000 jaar echte waarde vertegenwoordigt: fysiek goud en zeker ook zilver!

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999