Goud weet te blijven presteren

Goud kende de afgelopen weken een flinke opmars en bereikte de hoogste stand in drie maanden tijd. Op jaarbasis won het edelmetaal vorig jaar zo’n 13 procent.

Dat betreft het tweede jaar op rij aan winsten en daarmee lijkt de markt weer in een voorzichtige bullmarkt terecht.

Het eindigde vorige week ook al voor een vierde week op rij hoger. De langste stijging op rij sinds juni.

Daarbij kende het volgens data van persbureau Reuters de langste dagelijkse stijging op rij sinds het einde van de goudstandaard in 1971.

De goud-ETF GLD kende ook al elf dagen lang op rij een stijging en ook dat was sinds de start in 2004 nog niet eerder voorgekomen.

De goudprijs staat nu, na de tegenvallende Amerikaanse banencijfers van vrijdag, op 1.320 dollar per ounce.

Volgens Tocqueville Asset Management ziet de toekomst voor het edelmetaal er rooskleurig uit.

En Tocqueville’s senior portfolio manager John Hathaway geeft aan dat een nieuwe rally aangewakkerd zou kunnen worden door verschillende factoren.

De hoge noteringen van de aandelenmarkten, de slechtere financiële positie van Amerika en stijgende inflatie zouden allen een steentje bij kunnen dragen.

“Renewed interest in gold will be triggered by financial-market losses. Valuation excesses signify systemic risk”

Daarbij ziet Hathaway geen dreiging voor de goudmarkt door bijvoorbeeld bitcoin.

“Cryptocurrencies attempt to mimic one of the key attributes of gold: a liquid real asset with no counterparty risk. We see [cryptocurrencies] as allies of gold and threats to fiat currency, not as an existential threat to the metal, as they have been so frequently portrayed”

De populariteit van bitcoin is volgens hem te verklaren door het groeiende wantrouwen van het volk in zijn algemeenheid naar gecentraliseerde overheden en centrale banken.

Zaken als goud en bitcoin hebben in principe geen last van het inflatiegevaar dat er in fiat geldsystemen schuilt en zijn daarin nagenoeg hetzelfde.

Sterker nog, aldus Hathaway, bitcoin’s blockchain technologie zal een grote toekomst tegemoet gaan, zeker ook in combinatie met de goudmarkt.

Bronnen: Financial Times, Kitco, Reuters

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.