goud kluis

Duitsers ook in 2017 flink geïnvesteerd in goud

Deutsche Börse gaf vorige week aan dat Duitsers flink blijven investeren in het edelmetaal. Aanhoudingen in haar goud-ETF kende in 2017 een nieuwe all-time high.

Afgelopen woensdag liet zij weten dat die aanhoudingen met bijna 50 procent waren gestegen.

Deutsche Börse gaf aan dat haar Xetra-Gold ETF, dat door fysiek goud ondersteund wordt, aan het einde van 2017 gestegen was naar een record van 175.04 ton.

Eind 2016 was dit nog 117.59 ton.

De totale waarde geïnvesteerd in Xetra-Gold komt nu uit op zo’n 6,1 miljard euro, aldus Deutsche Börse.

Michael König, managing director bij Deutsche Börse Commodities:

Der Anstieg liegt vor allem an der hohen Nachfrage von institutionellen Investoren. Allerdings zeigen auch immer mehr Vermögensverwalter, Family Offices und Privatanleger Interesse an Gold als Anlageklasse

Maar eigenlijk nog sterker is dat van alle grondstoffen die worden verhandeld op de Xetra Stock Exchange, Xetra-Gold het best meest verhandeld werd met een omzet van 2,86 miljard euro.

Het mag opmerkelijk heten dat er in 2017 meer edelmetaal werd verkocht in Duitsland, aangezien de wereldeconomie aantrekt en ook Duitsland een sterke economische groei laat zien.

Mogelijke verklaring daarvoor is het wantrouwen van Duitsers ten aanzien van het monetaire beleid in de Eurozone, maar wellicht heeft ook haar historie van zo’n honderd jaar geleden een blijvende impact.

Hoe dan ook blijken de Duitsers graag in goud te zitten maar zij zijn niet de enige.

De Australische Perth Mint liet vandaag weten dat de verkoop van goud en zilverproducten afgelopen december weer waren gestegen.

Dus ook aan de andere kant van de wereld zijn de edelmetalen in trek.

De verkoop van gouden munten en baren stegen met 13 procent tot 27.009 ounces in december. De maand daarvoor was dit nog 23.901 ounces.

De verkoop van zilver ging helemaal goed in december met een stijging van 61 procent ten opzichte van november, tot 874.437 ounces.

Bronnen: Reuters, Kitco, Das Investment

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]