Goud: ultieme hedge tegen slechte overheidsbeslissingen

Beleggers lijken niet goed te begrijpen wat goud is of wat het vertegenwoordigt. Velen menen ten onrechte dat goud een soort hedge is tegen inflatie maar dat is in principe incorrect.

Het is ook geen hedge tegen beurscrashes, zoals we in maart dit jaar ontdekten. Maar wat is het dan wel? Goud is een hedge op overheden, economen en beleidsmakers die slechte economische keuzes maken.

Inflatie is een van de resultaten van die slechte beslissingen, maar men verwart vaak oorzaak en gevolg.

Goud is een hedge op beleidsmakers die er een zooitje van maken en de afgelopen 20 jaar hebben zij er een behoorlijke zooi van gemaakt.

Het edelmetaal heeft sinds begin deze eeuw aanzienlijk beter gepresteerd dan aandelen, met een stijging van zo’n 555% tegenover 79% voor de MSCI All-Country World Index of stocks en 146% voor de S&P 500 Index.

Dit is een direct gevolg van aanzienlijk lossere financiële voorwaarden en onbeperkt monetair en fiscaal beleid. Vanuit financieel oogpunt is de wereldeconomie er vele malen slechter aan toe dan 20 jaar geleden.

De rentevoet is effectief nul en zelfs negatief wanneer inflatie mee wordt genomen. Iets wat onmogelijk leek is tegenwoordig “normaal”.

Laten we het “het nieuwe normaal noemen”. Nou nee, laten we dat vooral niet doen. Het nieuwe normaal is niet normaal. De rekening gaat komen!

De Federal Reserve heeft dit bijzondere, bizarre en barre jaar ongeveer 3 biljoen dollar in het financiële systeem gepompt.

Het begrotingstekort van de V.S., dat met de dollar als wereldreservemunt nog even nummer 1 wereldmacht mag spelen, is niet eerder zo gigantisch geweest en totaal onhoudbaar.

De dollar mag dan ten opzichte van andere valuta nog sterk presteren, ten opzichte van “harde activa” als goud en Bitcoin – dat ook wel het digitale goud wordt genoemd – doet het dat niet.

Het idee dat geld bijgedrukt kan worden zonder consequenties is aantrekkelijk en daarbij relatief simpel. Maar het is niet hoe rijkdom wordt gecreëerd.

Rijkdom wordt gecreëerd door individuen en bedrijven die voor eigen gewin werken, ten voordele van de maatschappij, het algemeen nut en vooruitgang.

De taak van de overheid en centrale banken is simpelweg om goede voorwaarden te scheppen die nodig zijn om mensen te laten floreren.

Gekeken naar de koers van goud, Bitcoin en huidige staat van de wereld lijken ze daar geen enkel benul van te hebben.

Bron: Bloomberg

Foto: Flickr