Goud op kritiek steunniveau, wat nu?

Op het moment van schrijven staat de spotprijs voor goud op 1815 dollar per ounce. We komen nu gevaarlijk dicht in de buurt van een steunlijn.

Woensdag, vandaag dus, is een enorm drukke dag voor de economische cijfers die de markten zouden kunnen doen bewegen. Er zijn bijvoorbeeld de MBA aanvragen voor hypotheekleningen, de tweede schatting voor het bbp in het derde kwartaal, voorlopende indicatoren, orders van duurzame orders, het banenrapport, FOMC notulen en de peiling van het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan.

Heel wat cijfers en elementen dus, en beleggers rekenen erop dat die goed zullen zijn.

Beleggers zijn erg optimistisch geweest en sturen defensieve aandelen en goudmijnen lager, en gaan voluit in de cyclische aandelen die profiteren van de heropening van de economie.

De goudprijs lijdt hier uiteraard onder als defensief actief, en beleggers gaan hun goudposities dan verkopen.

Uit recente readings van de posities blijkt dat beleggers weer een stuk negatiever zijn geworden voor goud. Dat kan de komende weken op de papieren futuresmarkten voor verliezen zorgen. Maar in het verleden is echter steeds gebleken dat deze verliezen worden goedgemaakt zodra het tij keert.