Wereldwijde goudsmokkel loopt de spuigaten uit

Volgens de Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie heeft zij in september treinmachinisten gearresteerd die goud probeerden te smokkelen naar de Chinese stad Manzhouli.

Het betrof liefst 37 kilo goud, met een waarde van ongeveer 1,8 miljoen dollar.

Ook hebben Russische douanebeambten bij de Russisch-Chinese grenspost in de regio Zabaykalsky Krai een vrachtwagenchauffeur aangehouden.

Hij probeerde 2,5 kilo goud ter waarde van zo’n 144.000 dollar China in te smokkelen. De vrachtwagen werd bij de Russisch-Chinese grenspost aangehouden voor een douanecontrole.

Daarbij werden zeven goudstaven in beslag genomen en de verdachte ziet een gevangenisstraf tegemoet van zeven jaar.

Douanebeambten in zowel Rusland als China melden regelmatig gevallen van goudsmokkel aan de grens.

Maar ook de smokkel in India blijkt niet te stoppen. Alleen deze week al werden op 22 november twee reizigers gearresteerd op het Borivali treinstation in Mumbai.

Zij smokkelden tezamen 12 goudstaven ter waarde van meer dan 750.000 euro, verborgen in aangepaste jassen.

Het vermoeden bestaat dat beide personen deel uitmaken van een syndicaat, dat goud naar India smokkelt vanuit Bangladesh en Myanmar.

Een bemanningslid van Air India, die op 22 november vanuit Toronto naar New Delhi vloog, werd eveneens gearresteerd voor de smokkel van een kilo goud.

Afgelopen maandag werden daarnaast drie personen gearresteerd nadat een passagier 1,5 kilo goud meesmokkelde vanuit Abu Dhabi.

Twee personeelsleden van Air India SATS (AI SATS) bleken daarbij betrokken en werden op heterdaad betrapt.

AISATS betreft een luchthavendienstverlener, een joint venture tussen Air India (AI) en Singapore Airport Terminal Services (SATS).

Tijdens het onderzoek gaf de passagier verder toe dat hij tijdens zijn drie vorige bezoeken eveneens goud had weten te smokkelen, dat een totale waarde vertegenwoordigde van 300.000 euro.

Volgens onderzoeksorganisatie International Crisis Group (ICG), dat gisteren met een rapport uitkwam, spant Zimbabwe de kroon.

ICG geeft te kennen dat er jaarlijks vanuit Zimbabwe voor meer dan 1,5 miljard dollar goud gesmokkeld.

Dat goud wordt voornamelijk illegaal verscheept van kleinschalige mijnen naar Dubai.

Bronnen: Yahoo News, Bloomberg, Sputnik News

Foto: Flickr