Goud stevent af op derde wekelijkse winst op rij

Goud stevent af op een derde opeenvolgende week aan winst, nadat de obligatierente en de dollar hun neerwaartse trend voortzetten na een stijging aan het begin van het jaar.

Amerikaanse werkeloosheidsaanvragen daalden echter onverwacht naar een nieuw dieptepunt, wat de vraag naar veilige havens drukte en goud liet dalen nadat het eerder deze week een hoogste koers aandeed in negen weken tijd.

Het edelmetaal verkleinde het verlies nadat bekend werd dat Amerikaans president Biden voor zou stellen om de winstbelasting voor rijke particulieren bijna te verdubbelen, wat Amerikaanse aandelen onder druk zette.

Goud stevent daarmee af op een kleine wekelijkse winst, doordat de rente op Amerikaanse obligaties blijft dalen na een stijging in het eerste kwartaal.

Ook de zwakte van de dollar en een opleving van de consumentenvraag in Azië geven steun. De export vanuit Zwitserland naar India en China stegen vorige maand, wat wijst op hernieuwde interesse vanuit de grootste consumentenmarkten wereldwijd.

Het is echter onwaarschijnlijk dat dit de koers op lange termijn zal laten stijgen, aangezien goud ook zeker afhankelijk is van de beleggingsvraag.

De uitstroom uit de goud-ETF’s – die cruciaal waren voor de rally van goud naar een recordkoers in augustus – is de afgelopen weken wel wat vertraagd maar nog niet gestopt.

Dit terwijl de netto-bullish posities op het edelmetaal op de papieren Comex-markt laag blijven. Wil goud echt weer wat momentum verzamelen dan zal eerst daar het sentiment moeten veranderen.

Goud ligt op koers voor een winst van 0,7 procent deze week tegen een koers van 1.775 dollar per ounce. De prijs steeg deze week tot 1.797,93 dollar per ounce, het hoogste niveau sinds 25 februari.

Zilver sluit de week vlak af, terwijl platina en palladium stijgen. De Bloomberg Dollar Spot Index daalde 0,3 procent en stevent daarmee af op een derde week op rij aan dalingen.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr