Chinese goudvoorraad vele malen groter dan officiële cijfers

China heeft veel meer goud dan officiële cijfers beweren. Heel veel meer. In feite heeft China zelfs meer goud dan de VS.

Uit officiële gegevens blijkt dat de VS zo’n 8.133 ton bezit, het meeste waarvan in Fort Knox. Officieel zijn zij de grootste eigenaar ter wereld en maakt goud 77 procent uit van de officiële deviezenreserves.

China’s officieel opgegeven bezit van 1.948 ton maakt slechts 3 procent uit van de 3,2 biljoen dollar aan reserves, maar het werkelijke aantal is waarschijnlijk vele malen groter dan dat.

China is sinds 2007 ’s werelds grootste goudproducent – het afgelopen decennium heeft het ongeveer 15 procent geproduceerd van al het goud dat in de wereld werd gedolven.

Vorig jaar produceerde het 380 ton – dat is 20 procent meer dan de op een na grootste producent ter wereld, Australië.

Sinds 2000 heeft China ruwweg 6.500 ton goud gedolven. Meer dan de helft van de Chinese goudproductie is daarbij staatseigendom; de China National Gold Group Corporation alleen al is goed voor 20 procent.

Van cruciaal belang daarbij is dat China al het goud dat het delft zelf houdt – het exporteren van de binnenlandse mijnbouwproductie is niet toegestaan. Het officiële cijfer van 1.948 lijkt dus nu al twijfelachtig.

Nu de reserves in eigen land slinken, hebben Chinese mijnbouwbedrijven ook activa in het buitenland gekocht, in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

China is daarnaast niet alleen ’s werelds grootste producent, maar ook ’s werelds grootste importeur van goud.

Precieze importcijfers zijn moeilijk te verkrijgen, maar we weten bijvoorbeeld dat alleen al via Hongkong sinds 2000 meer dan 6.000 ton goud het land is binnengekomen.

Voeg dat bij de cumulatieve goudproductie sinds 2000 en men komt al op een cijfer van liefst 13.200 ton goud!

Of het nu geïmporteerd, gedolven of gerecycled wordt, het meeste goud dat China binnenkomt, gaat via de Shanghai Gold Exchange (SGE), met inbegrip van het uit Hongkong geïmporteerde goud.

De opnames door de SGE – waar cijfers wel voorhanden van zijn – kunnen dus als een soort benadering van de vraag dienen. En het is mogelijk om cijfers te krijgen voor SGE-opnames: sinds 2008 is ruwweg 20.000 ton aan de SGE onttrokken.

Daar komt nog het goud bij dat vóór 2000 in China werd aangehouden, hetzij als goudbaren en gouden munten of als sieraden.

Cumulatief zou China in totaal nu zo’n 28.911 ton goud bezitten. Bekende goudanalisten als Ross Norman, Bron Suchecki en Koos Jansen komen allen tot soortgelijke ramingen.

Hoeveel daarvan in handen is van de Chinese centrale bank is niet precies duidelijk maar dat dit meer is dan de officiële 1.948 ton is eigenlijk een gegeven.

Bron: Moneyweek

Foto: Flickr