China van plan om voor miljarden dollars goud te importen

Nu de Chinese economie sinds de tweede helft van vorig jaar sterk is opgeveerd, is de vraag naar gouden sieraden, goudbaren en gouden munten hersteld.

China is de grootste goudconsument ter wereld en slokt elk jaar honderden tonnen goud op ter waarde van tientallen miljarden dollars, maar de import daalde drastisch toen het coronavirus zich vorig jaar verspreidde en de lokale vraag opdroogde.

Nu blijkt dat de Chinese overheid binnenlandse en internationale banken onlangs toestemming heeft gegeven om grote hoeveelheden goud te importeren, zo geven vijf verschillende bronnen aan.

Ongeveer 150 ton goud ter waarde van 8,5 miljard dollar – tegen huidige koers – zal waarschijnlijk worden verscheept na het groene licht van Peking. Twee bronnen gaven te kennen dat het goud in april wordt verscheept en dat het in april en mei zal aankomen.

Het grootste deel van China’s goudimport komt gewoonlijk uit Australië, Zuid-Afrika en Zwitserland.

De People’s Bank of China (PBOC), de centrale bank van het land, controleert hoeveel goud China binnenkomt via een systeem van quota’s die aan commerciële banken worden gegeven. Soms beperkt zij de stromen.

Een bron bij een van de banken die goud naar China exporteren: “We had no quotas for a while. Now we are getting them … the most since 2019”

De omvang van de zendingen duidt op China’s dramatische terugkeer op de wereldwijde edelmetaalmarkt. Sinds februari 2020 heeft het land gemiddeld voor ongeveer 600 miljoen dollar per maand goud geïmporteerd, of ruwweg 10 ton, zo blijkt uit Chinese douanegegevens.

In 2019 bedroeg de import veel meer. Ongeveer 3,5 miljard dollar per maand, of ruwweg 75 ton goud werd er geïmporteerd.

De afwezigheid van China op het wereldtoneel maakte weinig verschil voor de goudprijs. Na een dip vorig jaar maart sloegen beleggers massaal goud in en steeg het naar een recordhoogte van 2.072,50 dollar per ounce in augustus.

De belangstelling van beleggers nam daarna echter af waardoor de goudprijs nu is gedaald tot ongeveer 1.750 dollar per ounce. Wellicht dat de aantrekkende vraag in China goud weer hoger kan zetten.

Ook de Indiase vraag naar edelmetaal heeft zich hersteld met een recordimport van 160 ton goud in maart. China en India zijn samen doorgaans goed voor ongeveer twee vijfde van de jaarlijkse vraag naar goud in de wereld.

Dat herstel is van cruciaal belang voor het bepalen van de bodem voor goud en zou een verdere prijsdaling in de komende maanden moeten voorkomen, zo meent Suki Cooper, analist bij Standard Chartered.

Bronnen: Kitco, Russia Today

Foto: Flickr