Zilvervraag daalt in 2020

De vraag naar zilver daalde in 2020 in bijna elke categorie, behalve voor beleggingen, volgens een rapport van het Silver Institute dat onlangs werd gepubliceerd en op Kitco.com werd toegelicht.

De netto fysieke beleggingen stegen van 185,7 miljoen ounces in 2019 naar 200,5 miljoen ounces in 2020.

“Aanzienlijke groei in zilver investeringen was de belangrijkste drijfveer voor de 27 procent gemiddelde prijsstijging van het metaal in 2020. Voorop stond een substantiële vraag naar exchange-traded products (ETP’s), die het wereldwijde zilverbezit voor het eerst sinds hun introductie in 2006 boven één miljard ounces brachten. De sterke vraag naar zilverstaven en munten deed de vraag naar fysieke beleggingen met 8% toenemen tot een hoogste niveau in vier jaar,” schrijven de auteurs van de studie.

De vraag naar zilver was het afgelopen jaar nog steeds lager, “…vooral vanwege de pandemie en de directe impact daarvan op de economische activiteit en daarmee op veel soorten eindgebruik van zilver.” Het instituut merkte op dat de totale wereldwijde vraag naar zilver in 2020 met 10 procent was gedaald tot 896,1 miljoen ounce.

De industriële vraag was met 486,8 miljoen ounce op het laagste niveau in vijf jaar. Er was echter een lichte stijging in één categorie: de vraag naar fotovoltaïsche toepassingen steeg vorig jaar met 2 procent tot 101 miljoen ounce.

Het aanbod daalde ook sterk als gevolg van de pandemie en de reisbeperkingen die werden opgelegd.

Bron: Kitco.com