Goud spreekt boekdelen, stijgt tegelijkertijd met olie en aandelen

deflatie

Goud liet een prachtige rally zien temeer omdat goud het goed blijft doen, zelfs nu de olieprijzen en beurzen de afgelopen weken zich weten te stabiliseren.

Aan het begin van het jaar leek het gemakkelijk te begrijpen waarom goud steeg. Beleggers waren nerveus over China, de wereldeconomie en vroegen zich af of die Amerikaanse renteverhoging in december wel de juiste beslissing was. Was de Amerikaanse economie wel klaar voor zo’n renteverhoging?

Zowel olie als aandelen daalden drastisch en goud profiteerde aangezien het algemeen gezien wordt als een veilige haven in tijden van onrust. Het is immers geen stukje papier dat massaal bijgedrukt kan worden zoals valuta, aandelen en obligaties. Maar beleggers lijken tegenwoordig niet langer verlamd te zijn door de angst.

Olieprijzen zijn sinds 11 februari meer dan 40 procent gestegen en de S&P 500 kende een stijging van meer dan 10 procent in hetzelfde tijdsbestek. Na de dramatische eerste weken van 2016 mocht dat ook wel. Toch deed goud het tevens prima, het steeg 6 procent. De goudkoorts lijkt dus nog niet ten einde.

Bezorgdheid over negatieve rente in Japan en Europa helpt onder andere het metaal hoger te duwen. Negatieve rente zorgt er immers voor dat goud – dat geen rendement oplevert – nog altijd positiever rendeert dan iets dat negatief rendeert. Negatieve tarieven zorgen verder ook voor een verzwakking van de valuta’s en dat verhoogt de allure van goud.

Betere economische cijfers uit de Verenigde Staten afgelopen week hebben er voor gezorgd dat sommige beleggers rekenen op een stijgende rente en een hogere inflatie. Een paar weken geleden dacht niemand meer aan dat scenario. Veel beleggers waren van mening dat de marktvolatiliteit roet in het eten zou gooien van de Federal Reserve om de rente te verhogen.

Maar nu olie en aandelen weer stijgen en werkgelegenheidscijfers goed bleken zien beleggers de kans dat de Fed de rente gaat verhogen toch een stuk positiever in. 39 procent denkt dat er een renteverhoging in juni komt en 53 procent gokt op een renteverhoging in september. Weinigen denken aan een renteverhoging volgende week maar ook dat is niet uitgesloten.

Dit lijkt misschien een slecht teken voor goud maar het tegendeel is waar. Goud heeft juist de neiging om te stijgen wanneer de rente omhoog gaat wegens haar rol als hedge tegen inflatie.

Maar mocht dat niet het geval zijn. De angst voor stagnatie blijkt nog beter voor goud. De VS is wellicht zelfs opgezadeld met een deflatoir scenario, waardoor het nog moeilijker wordt voor de Fed om de rente doelstellingen te realiseren, aldus de centrale bank zelf.

Resulterende lage of negatieve rentetarieven bieden een ander motief voor het kopen van goud. Zolang de reële rente – rendementen min de inflatie – op activa positief zijn dan kan goud gezien worden als een slechte investering. Maar daar lijkt allengs geen sprake van.

Goud steeg terwijl investeerders massaal de gouden deuren open trapten de afgelopen 2 maanden. Goud bevind zich sinds vorige week volgens algemene standaard in een bull markt, maar lijkt ook nog steeds een koopje.

Het staat met huidige prijs van $1250 dollar zo’n 35 procent onder de piek van een paar jaar geleden en de financiële wereld is sinds die tijd een stuk onrustiger geworden.

De financiële wereld bevind zich zelfs in onbekende wateren met negatieve rentes en massale schulden die nog nooit hoger waren dan nu. Daarnaast weet goud zich te wanen in een gezonde markt van grote vraag en minder aanbod.

De kans lijkt onwaarschijnlijk dat we de hoogste notering voor goud hebben gezien dit jaar.

Bronnen: Bloomberg, CNN

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]