Een sterke outperformance voor zilver?

Zilver is al in meer dan zeven jaar niet zo goedkoop geweest in vergelijking met goud. En als we kijken naar de bevoorrading uit de mijnen, die zal krimpen, dan kan dat wel eens een teken zijn dat het witte metaal uit de schaduw van het goud zal treden.

Want er zijn verschillende aanwijzingen dat de verhouding tussen vraag en aanbod zilver erg gunstig is voor beleggers. De mijnproductie van zilver zal immers dit jaar waarschijnlijk voor het eerste keer in meer dan tien jaar dalen, en de vraag zal voor het vierde opeenvolgende jaar groter zijn dan het aanbod. Een groot deel van de wereldoutput van zilver komt immers van de ontginning van andere metalen, en de outputverminderingen die werden aangekondigd door de grootste mijnbouwbedrijven zal de bevoorrading van het metaal aantasten, en ook dat van koper en zink.

Als we kijken naar de performance van zilver tegenover goud dit jaar, dan is de stijging van 10% voor zilver nog wel een pak minder goed dan die van het goud. Dat komt omdat zilver een industrieel metaal is naast een monetair metaal, en ook wel afhankelijk is van de staat van de wereldeconomie. Goud is een puur monetair metaal en aldus meer gericht op de pure bescherming van de koopkracht op lange termijn.

Dat uit zich ook in een verhouding tussen goud en zilver. Een ounce goud is nu 83 ounces zilver waard ongeveer, dat is het hoogste peil sinds de uitbraak van de financiële crisis. Deze graadmeter wijst erop dat zilver mogelijk wel eens fors ondergewaardeerd kan zijn.

Meer dan 50% van de vraag naar zilver komt uit de industrie, zowat een vierde van de elektronicasector, en in zekere zin volgt zilver daarmee de performance van koper, lood en zink.

Op een bepaald moment zal de ratio omkeren, en dan zijn we vertrokken voor een forse performance van het zilver. Zeker door de verlaging van de productie biedt zilver heel wat kansen voor beleggers die een ondergewaardeerd actief willen kopen.

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999