Goldbugs terug van weggeweest

Hoewel het er op lijkt dat goud niet meer populair is sinds de enorme prijsdaling vanaf 2011, blijft het toch een belangrijke beleggingsklasse om in bezit te hebben. Goud is op dit moment een heropleving aan het meemaken, de opwaartse trend is aanwezig en kan gestaag blijven stijgen.

Dat bemerkt ook Suzanne Hutchins, portfoliomanager van het Real Return team van Newton. Zij is ervan overtuigd dat het nu zeker geen slecht moment is om een positie in goud in te nemen.

Met een rendement van 20 procent sinds het einde van vorig jaar, is goud één van de best presterende beleggingen van 2016. We komen wel van 1.900 dollar (in 2011) maar volgens verschillende experts kan het edelmetaal terug opveren naar dergelijke hoogtes.

Hutchins laat weten dat Newton een goudpositie heeft ingenomen tussen de 6 en13 procent, de hoeveelheid varieert naar gelang de koersbewegingen. Op dit moment bestaat hun portefeuille uit 5,3 procent fysiek goud, de rest steekt in goudmijnaandelen.

Niet zomaar een grondstof

Goud wordt vaak gezien als een ‘verzekering’ tegen slechte tijden op de financiële markten maar volgens Hutchins is dat een verkeerde redenering. Verder mag goud ook niet beschouwd worden als één of andere grondstof.

Goud kent niet zoveel industriële toepassingen als pakweg zilver of ijzererts, het kan eerder beschouwd worden als een monetaire eenheid dan als grondstof.

De reden waarom Hutchins opeens inzet op goud, is omdat de belangrijke centrale banken allemaal een enorm soepel monetair beleid hanteren. Geld wordt dus minder waard en wisselkoersen zijn volatiel.

Het grote voordeel van goud is dat dit edelmetaal volledig losstaat van het financiële systeem. Wie zijn geld dus inruilt voor goud, mag er zeker van zijn dat rentes en dergelijke hier geen vat op zullen hebben.

Hoewel valuta niet meer door goud gedekt worden, gebruiken overheden het edelmetaal wel nog als financiële reserve. Beleggers kunnen dus hetzelfde doen.

Bronnen: Beursduivel

Foto: Ironchefbalara via Foter.com / CC BY

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?


Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda’s (tip!), Maple Leafs, … en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.

Het bericht Goldbugs terug van weggeweest verscheen eerst op Beurs.com.