Zilver spotgoedkoop ten opzichte van goud

zilver

In meer dan zeven jaar tijd is zilver ten opzichte van goud niet zo goedkoop geweest. En met de zilvermijn voorraden in contractie dit jaar geeft het tekenen dat het klaar is om uit de schaduw van zijn grote broer te kruipen.

De 10 procent stijging van zilver dit jaar volgt de 18 procent stijging van grote broer goud. Met een ounce goud kocht men vorige maand meer dan 83 ounces zilver, dat is meer dan ooit sinds de financiële crisis van 2008. Een signaal dat zilver relatief ondergewaardeerd is.

Zilver kan in 2017 stijgen tot $21 dollar per ounce, aldus Julian Jessop – hoofd commodities research bij Capital Economics Ltd in Londen. De verhouding – de goud/zilver ratio – kan dit jaar weer onder de 70 en richting 65 gaan in 2017, aldus een nota van 4 maart.

De verwachting is dat de vraag voor het edelmetaal voor het vierde jaar op rij het aanbod zal overtreffen. Daarnaast bestaat de verwachting dat, voor het eerst in meer dan tien jaar tijd, de mijn productie van zilver in 2016 dalen.

De grootste primaire zilvermijn in de wereld – Fresnillo LLC – zag zijn gemiddelde opbrengst in 2015 dalen tot het laagste niveau ooit. De winst daalde zelfs bijna 16 procent ten opzichte van vorig jaar.

Fresnillo LLC heeft een aantal mijnen in productie. De grootste daarvan is de Fresnillo Mine zelf. Vergeleken met 2005 daalde het gemiddeld rendement van de mijn 57 procent in 10 jaar tijd. Ook de zilverproductie zelf daalde met meer dan de helft de afgelopen 5 jaar.

Is dat een probleem? In principe niet. Afgelopen jaar maakte het bedrijf 70 miljoen winst. En dat tegen een goud en zilverprijs die in de toekomst hoogstwaarschijnlijk omhoog gaat.

Gregor Gregersen – CEO en oprichter van Silver Bullion Pte – geeft aan dat zijn klanten menen dat de goud/zilver ratio aangeeft dat een rally voor zilver in het verschiet ligt. Ook is er een hoge vraag naar platina, aangezien het ten opzichte van goud erg goedkoop is.

Maar toch is niet alles zilver dat schijnt. Zorgen over de toekomstige gezondheid van de wereldeconomie zou zilver parten kunnen spelen. Meer dan de helft van de vraag naar het edelmetaal is bestemd voor industriële toepassingen, mocht de wereldeconomie terugvallen zal zilver daar hinder van kunnen ondervinden.

Bronnen: Bloomberg, SRS Rocco Report

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]