Goud op laagste peil in één week

De goudprijzen daalden dinsdag tot het laagste peil in één week omdat er speculatie is dat de uiteindelijke opvolger van de Fed-voorzitster, Janet Yellen, een voorstander zal zijn van hogere rentevoeten.

De spot goudprijs verloor 0,59% tot 1286 USD per ounce terwijl de Amerikaanse goudfutures voor levering in december daalden tot 1303 USD per ounce.

Het is gedeeltelijk de mogelijkheid van een meer ‘hawkish’ Fed en het feit dat de Fed dit jaar de rentevoeten zal verhogen dat bijdraagt tot een sterkere dollar. Dat vertelde Martin Arnold, grondstoffenanalist bij ETF Securities in een interview.

Donald Trump gaf de voorkeur aan John Taylor als het volgende hoofd van de Fed, volgens Bloomberg. Hierdoor ging de dollar hoger en stegen ook de rentevoeten op Amerikaanse Treasuries.

Taylor, een econoom van Stanford, zal naar verwachting meer geneigd zijn om de rentevoeten te verhogen dan Yellen, wat de dollar een boost zou geven en Amerikaanse staatsobligaties en het goud een flinke knauw zou geven. Ondertussen gaan de inflatieverwachtingen in de VS een flink stuk hoger. Het wordt daardoor waarschijnlijker dat het monetair beleid zal worden verstrakt.

Het feit dat goud te lijden heeft onder een stijgende rentevoet is een van de meest verspreide misvattingen in de financiële wereld. Er zijn in het verleden verschillende periodes geweest waarin de rentevoeten stijgen en de goudprijzen ook. Dezelfde redenering gaat op wanneer de Amerikaanse dollar stijgt. Ook dat hoeft niet per se incompatibel te zijn met stijgende goudprijzen.

Kortom, goudbeleggers in euro kunnen een erg goede zaak doen wanneer de dollar stijgt. Kijk dus alleen naar de vraag- en aanbodfactoren. Deze zien er zowel voor goud als zilver bijzonder goed uit.