Goldman Sachs: goud staat boven bitcoin

Goud wint het van cryptocurrencies als bitcoin, aldus Goldman Sachs Group.

Gekeken naar de meest belangrijke kenmerken van geld ziet Goldman Sachs dat goud het er beter van af brengt dan bitcoin.

De bank haalde verschillende kenmerken aan om ze met elkaar te vergelijken. Bij de volgende zaken blijkt goud het er beter van af te brengen:

Zo is goud duurzamer dan bitcoin aangezien er nogal wat haken en ogen aan bitcoins zitten. Een cryptovaluta is kwetsbaar omdat het afhankelijk is van eventuele regulatie, het internet, de veiligheid van websites en stroom. Daarnaast is het verloren zodra de sleutel verloren is. Voor goud geldt dat alles niet.

Ten tweede is er ook maar een beperkte hoeveelheid goud in de aardkorst. In het geval van cryptovaluta kunnen er gemakkelijk alternatieven gecreëerd worden. Daardoor is er effectief geen controle op de uitgifte op macro-economisch niveau en kent het geen intrinsieke waarde wegens zeldzaamheid.

Als laatste betreft goud een betere rekeneenheid. Het weet beter zijn koopkracht te behouden en kent een veel lagere dagelijkse volatiliteit. Daarmee is het waardevaster, makkelijk wanneer er dagelijks transacties mee worden verricht dus.

Analisten Jeffrey Currie en Michael Hinds:

Precious metals remain a relevant asset class in modern portfolios, despite their lack of yield. They are neither a historic accident or a relic

Een ander geluid (en waarschijnlijk verwijzing) naar wat John Maynard Keynes beticht wordt te hebben gezegd, namelijk: “gold is a barbarous relic”.

Dat hij niet goud zelf bedoelde maar de manier waarop de goudstandaard toentertijd in mekaar stak wordt overigens nogal eens over het hoofd gezien.

Hoe dan ook ziet Goldman Sachs de functie van goud wel in, ook in vergelijking met bitcoin.

Bitcoin kent dit jaar overigens fenomenale prestaties en stijgt richting 6.000 dollar. Begin dit jaar was dat nog zo’n 1.000.

Goud kent slechts een stijging van 12 procent.

Goldman Sachs schat verder dat goud op dit moment dichtbij de reële waarde ligt, op 1.300 dollar per troy ounce.

Bronnen: Bloomberg, Times of India

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.