Goud op koers in 2021 all-time high aan te doen

Goud daalde deze maand zo’n 3 procent en dat mag de boeken in als het slechtste begin van het jaar sinds 2011.

Toch geeft Giovanni Staunovo, analist bij UBS Group te kennen dat hij vermoedt dat goud dit kwartaal evengoed hoger gaat, gesteund door lage rentes en een zwakkere Amerikaanse dollar.

Daarin staat hij niet alleen. Frederic Panizzutti, managing director bij edelmetaalhandelaar MKS, laat weten dat dit jaar alle edelmetalen hoger gaan eindigen.

Outperformer onder die edelmetalen zal zilver zijn, gevolgd door platina en goud, aldus Panizzutti.

Ondanks een tragere start van het jaar ligt goud nog steeds op koers om nieuwe all-time highs te bereiken, zo gaf Panizzutti vorige week aan bij Kitco News.

“We expect gold to perform well. Gold to reach new highs at $2,300. All in, platinum, silver, and gold would be the top three performers”

Zilver heeft wat in te halen en goud bevindt zich in een perfect storm, wegens marktomstandigheden en de behoefte aan diversificatie, aldus Panizzutti.

Platina en zilver zullen dit jaar ook profiteren van de toenemende industriële vraag, vooral in Azië.

Daar waar zilver in de eerste helft vooral zal profiteren op de goud-zilverratio zal dat in de tweede helft van het jaar vooral zijn vanwege de industriële vraag naar het edelmetaal.

Goud zal enige herpositionering in de markt zien na de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden, wat de koers ten goede zou moeten komen.

Ook een economische vertraging in de VS in het eerste kwartaal, gemengd met de lagere bedrijfswinsten van 2020 en een sneller economisch herstel elders in de wereld, zou een zwakkere Amerikaanse dollar kunnen uitlokken, aldus Panizzutti.

Hij verwacht daarbij dat er in het tweede en derde kwartaal enige inflatoire druk zal ontstaan. Eveneens positief voor het gele edelmetaal en prima redenen om goud aan te houden in 2021.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr