Precious Metals Outlook 2021: Hernieuwbare energie drijft de koersen

Alle edelmetalen deden het in 2020 over het algemeen zeer goed. Datzelfde mag worden verwacht voor komend jaar, waarbij de koersen zullen worden aangedreven door verhoogde inspanningen wereldwijd om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie.

Goud steeg met meer dan 25 procent, het beste jaar sinds 2010. De toename van de geldhoeveelheid hielp daarbij. De hoeveelheid M1-geld dat door de Amerikaanse economie stroomt schoot met liefst 66 procent omhoog ten opzichte van vorig jaar.

2020 was het vijfde jaar op rij dat goud met winst wist af te sluiten. Zilver was het best presterende edelmetaal, met een stijging van bijna 48 procent. Palladium en platina presteerden ook, met een stijging van respectievelijk 26 en 11 procent.

Zilver, maar ook platina en palladium, zullen belangrijke begunstigden zijn dit jaar gekeken naar opkomende industriële toepassingen.

Dat geldt onder meer voor hernieuwbare energiebronnen, in het bijzonder zonne-energie. Dit blijft wereldwijd toenemen als reactie op een combinatie van wetgeving inzake koolstofuitstoot en een snelle daling van de kosten van “groene” elektriciteit.

Joe Biden heeft van het aanpakken van de klimaatverandering een van zijn topprioriteiten gemaakt en ambieert een snellere overgang naar schonere technologieën, waarbij zilver vaak de voorkeur geniet.

Volgens een rapport van CRU Consulting zal de productie van zonne-energie stijgen tot 1.053 terawattuur (TWh) in 2025, bijna het dubbele van de hoeveelheid die in 2019 werd gegenereerd.

Amazon alleen al plant vijf grote zonneprojecten over de hele wereld, waaronder zijn eerste in China, aangezien de retailgigant ernaar streeft om 80 procent hernieuwbare energie te bereiken tegen 2024 en 100 procent tegen 2030.

Dit zou een enorme stimulans moeten zijn voor zilver, dat wordt gebruikt voor de productie van de zo belangrijke fotovoltaïsche cellen (PV-cellen) in zonnepanelen.

Volgens de CRU zullen PV-fabrikanten tussen nu en 2030 maar liefst 888 miljoen ounces zilver verbruiken.

Om dat in perspectief te zetten: dat is 51,5 miljoen ounces meer dan de gecombineerde productie in 2019 van alle zilvermijnen wereldwijd.

Maar ook andere technologieën liggen in het verschiet die grote hoeveelheden zilver nodig gaan hebben.

De wereldwijde uitrol van 5G-technologie, zal de productie verhogen van goederen zoals halfgeleiderchips, bekabeling en micro-elektromechanische systemen (MEMS) voor Internet of things (IoT)-geactiveerde apparaten.

Voor al deze zaken is zilver nodig. In 2019 bedroeg de hoeveelheid zilver die voor deze toepassingen werd gebruikt 7,5 miljoen ounces, of 0,75 procent van de jaarlijkse productie.

Volgens schattingen van Precious Metals Commodity Management zou dat aantal tegen 2025 meer dan verdubbeld kunnen zijn tot 16 miljoen ounces en tegen 2030 verdrievoudigd tot 23 miljoen ounces.

Bron: US Funds

Foto: Flickr