Vraag naar zilver ongekend

De ongekende interesse van beleggers in zilver heeft zich het hele weekend doorgezet en is overgeslagen naar de fysieke markt, waarbij veel edelmetaalhandelaren niet in staat zijn om de vraag bij te houden.

Na het creëren van massale short-squeezes in aandelen als Gamestop, Blackberry en AMC begonnen kleine beleggers, gemobiliseerd via sociale media, zich vorige week te richten op de zilvermarkt.

Reddit’s Wall Street Bets was een van de leiders van deze menigte met zijn subreddit discussie: ‘The biggest short squeeze in the world $SLV Silver $25 to 1000$’

De mobilisatie van retailbeleggers in de zilvermarkt heeft gezorgd voor een indrukwekkende beweging van de prijs van het edelmetaal. De maart futures prijs voor zilver eindigde vrijdag rond de 27 dollar per ounce, een stijging van bijna 6 procent.

Anticiperend op een flinke stijging op de zondagavond zijn retail beleggers druk geweest met het aankopen van fysiek edelmetaal gedurende het weekend.

Veel edelmetaalhandelaren hebben de verwerking van online orders daarbij moeten staken. Dit vanwege de ongekende vraag maar ook vanwege de grote onzekerheid van de prijs.

SD Bullion verkocht vanaf het sluiten van de markt vrijdag bijna 10 maal het aantal ounces zilver dat zij normaliter verkopen.

Hoewel zilver de afgelopen week flink is gestegen en de prijs nog verder kan waarschuwen analisten beleggers voorzichtig te zijn.

In een interview vrijdag zei Peter Hug, global trading director voor Kitco Metals, dat de COVID-19 pandemie voor een tekort zorgde aan kleinere munten en baren, dus deze opleving van de vraag zet veel druk op de fysieke markt.

Hij voegde eraan toe dat hij verwacht dat de zilverprijs hoger gaat, maar beleggers moeten op hun hoede zijn voor de volatiliteit.

Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, gaf te kennen dat de volatiliteit tot op heden nog mee viel.

“Silver prices have made a big move, but the price action hasn’t broken any major trends yet, so we need to wait and see how much momentum this market has”

Hoewel zilver ruimte heeft om op korte termijn hoger te gaan, zei Hansen dat hij niet genoeg short posities ziet om een grote squeeze te creëren.

Hansen voegde toe dat hij bullish is op zilver is, hoewel het lastig zal zijn om huidige winst vast te houden, wegens een goudprijs die niet boven de 1.900 dollar per ounce weet te breken.

Bronnen: Kitco, ZeroHedge

Foto: Flickr