Goud op hoogste peil in 10 maanden

Het goudmomentum begint nu echt wel aan te trekken. De goudprijzen zitten in de lift en bereikten dinsdagnamiddag tijdens de Amerikaanse handel het hoogste peil in 10 maanden. Er waren uiteraard wel enkele factoren die aan de basis lagen hiervan. Een eerste belangrijke reden is het feit dat de technische koopdruk aan het toenemen is. Dat trekt mensen aan die op basis van grafieken en technische analyse gaan kopen. Ten tweede zijn er nog steeds geopolitieke onzekerheden en het feit dat de centrale banken over de hele wereld hun strak monetair beleid aan het afbouwen zijn. Integendeel, we zien duidelijk dat de centrale banken hun monetaire teugels aan het lossen zijn. Dat is geen verrassing, want de economie gaat toch een stuk minder goed de laatste tijd en wat stimulus is dan geen slecht idee.

Dat leidt uiteraard tot hogere goudprijzen en een dalende USD. We zien immers dat de USD dollar index aan het dalen is. Dat speelt uiteraard ook in het voordeel van de metal bulls. Als we bovendien naar de grafieken kijken, dan zijn er voorlopig weinig hindernissen voor het goud. De technische charts zien er mooi uit. De grafieken zijn OK.

De notulen van de FOMC van de Federal Reserve komen uit op woensdagnamiddag en zullen door de traders nauwlettend worden opgevolgd. De recente wijziging van de beleidsmaatregelen van de Fed zullen worden opgevolgd door de traders.

Ook de Brexit saga blijft volop spelen. Hierdoor kunnen we aannemen dat de geopolitieke stress zal aanhouden. Uiteraard bijzonder positief voor de edelmetalen. Ondertussen de evolutie van palladium gezien? Echt spectaculair. Dat kan ook met platina gebeuren, want dat is een perfect substituut voor palladium indien het te duur wordt als basismateriaal voor de katalysatoren voor auto’s.