Edelmetalen blijven stijgen

Een groeiend aantal analisten en instituties blijken meer en meer bullish op de goudmijnbouwbedrijven. Deze mijnbouwaandelen zagen sinds begin dit jaar al grofweg een verdubbeling in stijging gekeken naar het gele edelmetaal zelf.

Bij Bernstein zien kwantitatieve strategen onder leiding van Inigo Fraser Jenkins een meervoud aan redenen om zowel in goud als goudmijnbouwbedrijven te investeren. Beide worden aangekocht maar zij zien het vooral als een tactische reden om te investeren in de goudmijnbouwbedrijven.

Uit het rapport van Bernstein: “One of the key strategic themes that underlies our outlook is that we think there is a low return outlook across asset classes. The practical issue of holding gold is the lack of yield, or an ability to value it in a conventional way. So for portfolio managers of equity and multi asset portfolios an attractive alternative might be to hold the equity of gold miners”

De groeiende belangstelling voor goud en aanverwante activa komt op een kritiek moment voor de wereldaandelenmarkten. Zowel aandelen als schulden zijn in 2019 sterk gestegen terwijl economische gegevens in toenemende mate wijzen op een wereldwijde vertraging.

Ook grondstoffenanalisten bij Société Générale hebben dit jaar aanbevolen om zowel goud als goudmijnbouwbedrijven te kopen en menen dat het edelmetaal dit jaar uit zal breken wegens haar rol als veilige haven.

Oordelend naar ETF’s lijkt vooralsnog niet elke belegger die dubbele bullishness te delen. Ook al stijgen de goudmijnbouwbedrijven dit jaar meer dan goud zelf en stijgen de aanhoudingen in goud-ETFs, kenden de ETF’s in goudmijnbouwbedrijven dit jaar toch een uitstroom van liefst 1 miljard dollar.

In de tussentijd zien de prijsbewegingen er evengoed bullish uit. De Van Eck Vectors Gold Miners ETF steeg dit jaar al met 9,8 procent. De FTSE/JSE Africa Gold Mining Index steeg zelfs 17 procent. Dit terwijl goud “slechts” 4,6 procent steeg sinds begin dit jaar.

ABN AMRO analist Georgette Boele ziet op het technische front dat het volgende psychologische niveau voor goud op de 1.350 dollar per ounce ligt, hoewel een doorbraak van de 1.365 dollar per ounce nog belangrijker mag heten. Het gele edelmetaal koerst in ieder geval gestaag hoger en staat op het moment op de 1.343 dollar per ounce.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr