Peru stuurt 1.500 militairen en politieagenten om illegale goudwinning tegen te gaan

Peru lanceerde dinsdag een grote actie om de illegale goudwinning in een van de meest bio diverse hoeken van het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Zo’n 1.500 politieagenten en militairen werden naar een gebied gestuurd dat flink te lijden heeft onder toenemende ontbossing door illegale mijnbouwers.

De regering van president Martin Vizcarra gaf aan dat het burgerlijke vrijheden opschortte en droeg militairen op om de wet te herstellen in Madre de Dios, een regenwoudgebied dat bekend staat om zijn biodiversiteit. De noodtoestand werd uitgeroepen voor de komende twee maanden.

De komende zes maanden zullen 300 man een constante aanwezigheid hebben in het gebied. Mocht het plan succesvol zijn is het de eerste keer dat Peru erin slaagt om de illegale mijnbouw een halt toe te roepen.

Evengoed een goed streven, aangezien er middels de illegale mijnbouw tonnen kwik in het milieu terechtkomt en er rondom die illegale mijnbouw een hoop mis gaat. Zo zou er sprake zijn van kinderarbeid, mensenhandel en illegale prostitutie.

Het kan daarbij van invloed zijn op de goudzendingen uit Peru, de nummer 6 goudproducent ter wereld. Veel illegaal gemijnd goud komt vaker op de reguliere markt terecht, middels lege beurshulzen.

De illegale goudkoorts in Madre de Dios, gericht op het winnen van goud uit alluviale afzettingen in rivierbeddingen, werd gevoed door de hoge goudprijs tijdens de financiële crisis van 2009-2010.

Luis Fernandez, ecoloog aan de Wake Forest University: “It’s been growing for better part of a decade. In every town there are little shops that buy gold from miners”

Vorige regeringen stuurden al troepen om illegale mijnen in de regio te vernietigen. Zij wisten er echter niet in te slagen een uitbreiding naar het natuurreservaat tegen te houden.

De illegale mijnbouwers in Madre de Dios worden vaak getipt over de plannen van de regering, zodat ze kunnen vluchten voordat ze zich opnieuw groeperen zodra de veiligheidstroepen vertrekken.

Milieuactivisten zeggen dat criminele groepen in de regio tegenwoordig ook meer georganiseerd en gewelddadig zijn.

Bronnen: Reuters, Bloomberg

Foto: Flickr