Goud lager na speech nieuwe Fed voorzitter

De goudprijs ging gisteren 1,2 procent lager nadat de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, de mogelijkheid openliet voor vier renteverhogingen dit jaar.

De dollar deed daarbij haar hoogste koers aan in drie weken tijd ten opzichte van een valuta-index.

Powell merkte de stijgende inflatie in de VS op en beloofde een oververhitting in de Amerikaanse economie te voorkomen.

De goudprijs lijkt vandaag stabiel op 1.319,40 dollar per ounce.

MKS Pamp denkt echter dat een test iets boven de 1.300 dollar per ounce te verwachten is:

Inflationary pressures out of the US are likely to see bullion supported over the medium-term. However susceptibility remains [for] a test toward $1305-1310 over the shortterm

De daling in de goudprijs gisteren had ook zijn impact op de goudmijnbedrijven.

Newmont Mining en Barrick Gold daalden respectievelijk 1,9 en 3,4 procent. De in de VS genoteerde aandelen van het Australische Newcrest Mining en het Canadese Goldcorp verloren respectievelijk 3,6 procent en 1,4 procent.

Hoewel het edelmetaal onder druk staat weet de stijgende inflatie, het vooruitzicht van grotere Amerikaanse tekorten en een lange termijn daling van de dollar steun te geven aan de goudbulls.

Adrian Ash, onderzoeksdirecteur bij BullionVault:

If the world ever does get sick of lending ever more money to the U.S. Treasury, the price of Treasury bonds will sink by definition. In that outcome, it’s hard to imagine the price of gold failing to rise sharply

Hogere inflatieverwachtingen als gevolg van de stijgende olieprijzen ondersteunen ook volgens een rapport van Goldman Sachs de goudprijs. Tegen het einde van het jaar ziet de bank een goudprijs van 1.450 dollar per ounce in het verschiet.

Andere drijvende krachten zijn de sterke groei bij de opkomende markten en de mogelijkheid van toenemende vraag als hedge tegen een algemene marktdaling, aldus de bank.

Ook JPMorgan Chase gaf eerder deze maand aan dat een stijgende inflatie ten goede zal komen aan grondstoffen, waaronder edelmetalen.

Bronnen: Bloomberg, Buillion Vault, Reuters, Financial Times

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999