Aanhoudende stijging Turkse goudimport

De Turkse handel floreert. Het Turkse bureau voor de statistiek gaf vandaag aan dat de export in januari was gestegen met 10,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat bedrag kwam neer op bijna 12,5 miljard, dit terwijl haar import steeg met maar liefst 38 procent tot 21,5 miljard dollar.

Vooral de export richting de EU steeg behoorlijk, met 23 procent.

Tim Ash, van BlueBay Asset Management, zegt vooral in de stijging in de vraag naar edelmetalen een bijzondere ontwikkeling te zien, waar twee mogelijke oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen.

Ash:

Note the continued big increase in gold/precious gems/metals imports, rising 3-times plus year-on-year. Now, either more Turkish couples are getting married (gold is typically a gift given for weddings in Turkish culture), or Turks are nervous about the future and are accumulating gold as an insurance mechanism/along with FX deposits

Ook de centrale bank van het land koopt massaal goud aan om haar reserves op te krikken.

Geopolitieke spanningen lijken daaraan ten grondslag te liggen, net zoals datzelfde gaande is in Rusland. Ook daar worden de goudreserves al maandenlang flink opgekrikt.

ING geeft aan dat het handelstekort van Turkije flink op aan het lopen is. Ook haar valt het op dat de Turkse goudimport in 2017 op een hoogste punt ooit stond, terwijl datzelfde fenomeen zich in januari van 2018 continueerde.

Energy bills have been going up since the end of 2016 with higher oil prices increased further in the first month of 2018, though energy imports lost some momentum over the previous month.

[Also], the deterioration in net gold trade continued — gold imports surged to an all-time high in 2017 and another record level was seen in January”

ING durft niet te zeggen of er voor 2018 een normalisatie te zien zal zijn in de goudimport. Hogere olieprijzen, de aanhoudende binnenlandse vraag naar goud en beleidsmakers die een competitieve groei willen bewerkstelligen zorgen er volgens de bank in ieder geval voor dat het tekort aan zal blijven.

Bronnen: Financial Times

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]