Goud import China via Zwitserland doet hoogste punt aan in jaar tijd

De goud export vanuit Zwitserland naar China deed haar hoogste punt aan in meer dan een jaar tijd. De goudexport van Zwitserland richting India belandde echter op haar laagste punt sinds september.

Zwitserland, een belangrijke handels-, opslag- en raffinage hub voor edelmetalen, gaf vorige week aan dat haar goudimport in januari was gestegen tot het hoogste punt sinds augustus vorig jaar op 97,205 ton. Een 25 procent hogere import dan de maand ervoor.

Haar export daalde echter tot het laagste niveau in vijf maanden.

De export richting China steeg desalniettemin tot 41,5 ton. Dezelfde periode een jaar geleden was dat nog 17,8 ton, meer dan een verdubbeling dus.

Vandaag werd ook bekend dat in januari China’s goud import via Hongkong was gestegen, met liefst 65,2 procent in vergelijking met de maand ervoor.

Maar waar India, na China de nummer twee goudconsument ter wereld, in januari 2017 nog 26,543 ton goud importeerde was dat afgelopen januari “slechts” 14,335 ton goud.

De goudexport in januari vanuit Zwitserland richting Hong Kong bleek op 24,459 ton te liggen, een stijging in vergelijking met 20,899 ton vorig jaar.

De Verenigde Arabische Emiraten bleek vorige maand de nummer een leverancier te zijn voor het geïmporteerde Zwitserse goud, op 21,446 ton.

Ook Oezbekistan verscheepte bijna 20 ton naar Zwitserland, het meest sinds augustus.

Simona Gambarini van Capital Economics gaf in totaliteit aan weinig optimistisch te zijn voor het edelmetaal. Gambarini:

While we expect India’s gold demand to recover somewhat this year, we doubt that higher consumption in India and China will be enough to offset lower investment demand elsewhere as a result of Fed tightening. As such, we think that the price of gold will fall back from current levels

Vandaag staat in het teken van de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die voor het eerst zal spreken als zijnde het nieuwe hoofd van de Amerikaanse centrale bank, in opvolging van Janet Yellen.

Insiders geven echter aan dat de Fed onder Powell de inflatie op wil laten lopen tot 2,5 procent. Dat mag dan weer positief heten voor het edelmetaal.

Bronnen: Business Recorder, Reuters, Bloomberg

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999