Australië grootste goudmijnbouwbedrijf zet in op Ecuador

De grootste goudmijnbouwproducent van Australië, Newcrest Mining, zal 250 miljoen dollar investeren in Lundin Gold.

Dit in een poging haar positie in Ecuador te versterken, dat op het moment verschillende mijnbouwgiganten aantrekt wegens haar grote onaangetaste reserves.

Newcrest neemt een belang van 27,1 procent in het in Vancouver gevestigde Lundin Gold.

Lundin Gold verwacht haar goud- en zilvermijn Fruta del Norte in Zuidoost-Ecuador eind 2019 in productie te kunnen nemen.

Met de overeenkomst tussen beide partijen wordt het voor Newcrest mogelijk zelfs een belang van 50 procent te nemen in het bedrijf.

Daarvoor zal zij de komende vijf jaar echter wel 20 miljoen moeten investeren in het bedrijf, dat naast Fruta del Norte nog verschillende andere exploratieprojecten in het land heeft lopen.

In totaal wil Lundin Gold voor 400 miljoen dollar ophalen voor de ontwikkeling van het project in Ecuador.

Orion Mine Finance Group zal tevens een belang van 11,4 procent in Lundin Gold nemen. De Lundin Family Trusts zal 22,3 procent aan aandelen bezitten.

’S Werelds grootste mijnbouwbedrijf, BHP Billiton, en Hancock Prospecting zijn tevens bijzonder gecharmeerd van de grote rijkdommen die Ecuador herbergt.

Vooral aangaande haar grote koper- en gouddeposito’s.

Volgens S&P Global Market Intelligence kende Latijns-Amerika daarbij het afgelopen jaar de grootste stijging in exploratie-uitgaven ooit.

Newcrest bezit al een 14.5 procentbelang in het op Ecuador gerichte SolGold.

Het lijkt nu een ware globale exploratiecampagne te zijn begonnen.

Vorige week kondigde het aan haar exploratieportfolio uit te willen breiden, naast haar bestaande “Golpu” exploratieproject en haar productionele mijnen “Cadia” en “Lihir”.

De “Fruta del Norte mijn” past wat dat betreft perfect bij die visie.

Met de deal heeft Newcrest ook het recht twee nieuwe bestuurders aan te mogen stellen bij de raad van bestuur bij Lundin Gold.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Pro Active Investors

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]