Goud hoger op tegenvallende banencijfers en nominaties Fed

Goud houdt stand boven de $1.400 per ounce op verschillend positief nieuws voor het edelmetaal.

Bekend werd dat Amerikaans president Donald Trump twee nieuwe bestuurders aan wil stellen bij de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Deze twee blijken er een behoorlijk accommoderende visie op na te houden.

Daarnaast werd bekend dat werkgelegenheidscijfers in de Amerikaanse private sector minder positief waren dan verwacht. Dit volgens de recentste gegevens van privaat loonlijstbedrijf ADP.

Vandaag gaf ADP te kennen dat er in april 102.000 banen bijkwamen. Consensusvoorspellingen gaven een baangroei van 140.000 aan. De werkgelegenheidscijfers binnen de particuliere sector komen daarmee voor een vierde maal lager uit dan verwacht, gekeken naar de afgelopen vijf maanden.

Het edelmetaal koerst op het moment weer boven de $1.400, op $1.420. Dit nadat het even onder de $1.400 dipte afgelopen dagen, maar daarna weer doorsteeg tot net onder de $1.440.

Georgette Boele, coördinator FX en edelmetaalstrategie bij ABN Amro Bank, zegt dat het lange termijn beeld voor goud er positief uit blijft zien. Toch suggereerde ze dat de prijzen op dit moment waarschijnlijk te hoog oplopen.

Goud koerst rond het hoogste punt in zes jaar tijd. Geopolitieke en handelsspanningen wakkeren de vraag naar veilige havens aan en handelsspanningen stimuleren de vraag naar goud.

Een extra impuls voor goud was de genomineerden in de raad van bestuur van de Fed, die naar verwachting de oproep van Donald Trump tot lagere rentetarieven steunen. Voor beide keuzes is echter nog bevestiging van de Senaat nodig.

Chris Weston, hoofd van de onderzoeksafdeling bij Pepperstone Group, is van mening dat goud verder kan stijgen tot $1.520 op de middellange termijn.

Weston: “If this case plays out that we see this central bank easing to the extent that the swaps and rates markets are pricing, and I think you’d be looking at those 2011 lows at around $1,520 [an ounce] as your 12-month, 15-month price target”

Beleggers houden nu banencijfers in de gaten die komende vrijdag worden vrijgegeven. Daaruit zou meer duidelijkheid kunnen voortkomen aangaande de volgende stappen van de Fed deze maand, om wel of niet de rente te verhogen.

Bronnen: Kitco, Bloomberg, FX Street

Foto: Flickr