Is goudstijging voorbode van deflatie?

Kan een rush naar goud een voorbode zijn van meer schuld met negatieve rente over de hele wereld. Dat is althans de vraag die Wells Fargo zich heeft gesteld in zijn laatste nota aan cliënten. De bank beschouwt immers goud als overgewaardeerd wanneer het duurder noteert dan 1400 USD per ounce.

De goudstieren zaten woensdag opnieuw stevig in de bestuurderszetel aangezien de prijzen boven de 1420 USD per ounce noteerden. De Comex goudfutures van augustus noteerden voor het laatst tegen 1422 USD per ounce.

Goud heeft ondersteuning gekregen van de marktverwachtingen, die inzetten op een soepeler monetair beleid, een hernieuwde vraag naar veilige havens en nieuwe aankopen op basis van technische analyse.

Een plotse forse stijging van het goud, dat wordt beschouwd als een afdekking tegen risico en inflatie, kan betekenen dat beleggers zich zorgen maken over de opbouw van schulden met negatieve rente, zegt het hoofd van Wells Fargo.

Het bedrag aan schuldpapier met een negatieve rente is wereldwijd gezien sterk aan het toenemen. Beleggers hebben als reactie daarop goud en andere alternatieve valuta’s gekocht, als afdekkingen tegen potentiële deflatie.

Het edelmetaal heeft een forse boost gekregen van de wereldwijde handelsspanningen, die de groei hebben doen vertragen en een negatieve impact hebben gehad op de wereldwijde obligatierentevoeten. Hierdoor zijn de obligatierentes gedaald.

De Duitse rente staat nu op -0,30%. Pure waanzin dus. Heeft u goud genoeg?