Goud heeft te lijden onder technische verkoopdruk

De goudprijzen staan fors onder druk de afgelopen dagen. Ook de goudmijnaandelen hebben het lastig. Zo daalden indexen zoals de GDX en de GDXJ gisteren tijdens de Amerikaanse sessie zwaar.

Ook de fysieke goudprijs eindigde de sessie op de Amerikaanse handelsbeurs fors lager. Woensdag werd er zelfs het laagste punt in vier weken aangetikt.

De bescheiden verkoopdruk die woensdagochtend werd ingezet, werd intenser bij de opening van de Amerikaanse comex, toen de verkoop stoporders werden getriggered.

De prijzen vielen immers onder een aantal belangrijke technische verkoopniveaus. December Comex goud zakte zo 16,5 dollar per ounce, tot 1329 dollar per ounce.

Ook het zilver moest terrein prijsgeven tot 18,68 dollar per ounce.

Ook andere grondstoffen zoals olie gingen fors lager. Het probleem is dat de december futuresprijzen voor het goud onder een belangrijk niveau zijn gedaald, namelijk het 50-daagse glijdende gemiddelde.

Hierdoor zijn enkele ‘beren’ voor het goud wakker geworden en hebben ze door hun verkooporders de prijzen lager gezet.

Maar dat betekent niet dat het goud nu in een structurele neerwaartse trend zit. Herinner je de situatie in april, mei en juni, toen hetzelfde gebeurde. Daarna gingen we opnieuw fors hoger en zette de goudprijs zelfs een nieuw hoogtepunt neer in juli.

Ook is het afwachten tot de jaarlijkse bijeenkomst van de Fed later deze week in Jackson Hole.

Daar zal Fed-voorzitster Yellen vrijdagochtend het publiek toespreken. Velen denken dat haar speech niet veel nieuws zal brengen over de toekomstige richting van de rentevoeten. Voor goud is het duidelijk: er wordt nog altijd massaal veel geld geprint en dat zal in de nabije toekomst zeker niet veranderen.

Als bescherming binnen een gespreide portefeuille heeft goud daarom nog steeds een bijzonder belangrijke rol te spelen. Tussentijdse correcties zijn normaal en zelfs wenselijk en brengen langetermijnbeleggers niet van hun melk.

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999