Goud gaat het stokje overnemen

Goud heeft er een vrij slecht jaar opzitten, maar als je terugblikt zien we in 2018 nog altijd een return van bijna 3% in euro. Ook sinds het jaarbegin in 2019 staat er al een return van +2,4% op de tabellen. Dat is zeker niet slecht als je dat afzet tegen de rendementen van de andere activaklassen.

Goud zal na een vrij moeilijke periode het stokje overnemen van de Amerikaanse dollar en de aandelenmarkten. Dat vertelde Bloomberg Intelligence Unit (BI) in zijn Commodity Outlook voor januari.

De goudprijzen begonnen 2019 in een vrij goede stemming. Goud noteert momenteel wanneer we dit schrijven op het hoogste peil in zowat zes maanden tijd en de eerste handelssessies van het jaar zijn dus zeker niet slecht. Zij profiteren uiteraard ook van de woelige aandelenmarkten en het feit dat meer technisch georiënteerde beleggers naar de grafieken kijken en een positief momentum zien. Dat creëert uiteraard een positieve vibe.

Deze positieve trend zou zich moeten doorzetten naarmate het jaar vordert, zei de senior grondstoffenanalist van Bloomberg in een recente nota. Enkele ondersteunende factoren voor de grondstoffen dit jaar zijn onder andere een zwakkere greenback, meer volatiliteit op de aandelenmarkten en een minder agressieve Fed.

Over het algemeen zou een dergelijk klimaat positiever moeten zijn voor de grondstoffenprijzen. Er zijn serieuze kansen dat ook de dollar omhoog gaat, wat voor euro gebaseerde beleggers in goud uiteraard een zeer goede zaak zou zijn.

Goud is eigenlijk een ballon die zeer lang onder water is gehouden, en we weten allemaal wat er gebeurt als die terug boven komt: een enorme opwaartse beweging die zeer agressief kan zijn. De goudprijs zal de komende jaren vast en zeker beter presteren dan in 2018 en ook de andere edelmetalen zoals zilver, platina en rhodium mag u ook zeker niet uit het oog verliezen.