Goud-ETF’s zien nu al grootste jaarlijkse instroom ooit

De edelmetalen blijven goed presteren, waarbij goud in dollars voor dit jaar op een winst staat van meer dan 10 procent. Zilver koerst sinds 1 januari 3 procent lager op een huidige 17,3 dollar per ounce.

Echter, gekeken naar haar dieptepunt half maart van 12 dollar per ounce kende zilver een stijging van bijna 50 procent! Volatiliteit op de korte termijn mag dan groot zijn, op de wat langere termijn doet dus ook zilver het goed.

De interesse in edelmetalen is zeker ook terug te zien in de stijging in aanhoudingen in door edelmetaal gedekte fondsen, de goud en zilver-ETF’s.

De World Gold Council (WGC) liet gisteren in hun maandelijkse rapport weten dat aanhoudingen in goud-ETF’s afgelopen maand mei is toegenomen met 154 ton.

Hierdoor zijn aanhoudingen in totaal naar een absoluut record gestegen van liefst 3.510 ton goud.

De WGC liet daarnaast weten dat de jaarlijkse instroom in goud-ETF’s, dat voor dit jaar op 623 ton goud staat, de hoogste jaarlijkse instroom ooit is.

Vorige record stond op naam van het gehele jaar 2009, toen er 591 ton goud aan aanhoudingen in goud-ETF’s werd bijgeschreven.

De aanhoudingen in Noord-Amerikaanse fondsen stegen met 102 ton, terwijl Europese goud-ETF’s een instroom zagen van 45 ton.

De Aziatische fondsen voegden 4,4 ton toe. De interesse in goud-ETF’s in Azië is nog relatief klein en betreft een echte groeimarkt. Andere regio’s waren goed voor een instroom van 2,6 ton goud.

De SPDR Gold Shares in de V.S., de grootste goud-ETF, zag de grootste instroom met 67 ton goud. De iShares Gold Trust mocht 20 ton goud bijschrijven en Aberdeen Standard Physical Gold Shares zag een instroom van 4,1 ton.

Ondertussen waren twee in het Verenigd Koninkrijk gevestigde fondsen leiddend op de Europese markt: de iShares Physical voegde 23,3 ton toe en Invesco Physical Gold 6,9 ton goud.

De WGC liet weten dat de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde goud-ETF’s de meeste groei kennen, zowel regionaal als wereldwijd. Deze goud-ETF’s hebben nu een Europees marktaandeel van 48 procent en 21 procent van de globale markt.

Bronnen: WGC, Seeking Alpha

Foto: Flickr