Goldman Sachs voorziet goudprijs van $2.000 binnen twaalf maanden

Goldman Sachs liet dinsdag weten dat het van mening is dat goud komend jaar de 1.800 dollar per ounce aan doet. Daarbij ziet de bank de mogelijkheid dat, mocht de inflatie versnellen, het edelmetaal zelfs de 2.000 dollar per ounce aan zal tikken.

De bank laat weten dat huidige periode veel gelijkenissen heeft met de periode na de financiële crisis van 2008-2009.

Goud ging toen lager na het uitbreken van de crisis gelijk de gehele markt maar maakte daarna een stevige comeback waarbij de goudprijs in 2011 piekte op zo’n 1.900 dollar.

Datzelfde zagen we in principe nu gebeuren met de uitbraak van de coronacrisis. In maart daalde de goudprijs op eenzelfde moment dat de gehele markt onderuit ging.

Daarna zag het edelmetaal weer een flinke stijging, waarbij het terugkeerde naar de koers van voor de coronacrisis. Sindsdien blijft de koers redelijk stabiel rond de 1.700 dollar per ounce.

Goldman Sachs voorziet dat de koers nu weer een stuk hoger kan in een volgende stijging. Goud blijft stevig in het zadel wegens de zwakkere Amerikaanse dollar en de lage rente.

“The situation resembles the first half of 2009 when despite continued economic recovery and higher stock prices, gold and real rates remained range bounded as the Fed maintained ultra-easy monetary policy. Eventually gold broke out higher in Q3 2009 in line with the move lower in real rates as inflation expectations increased outpacing [a] rise in nominal rates. We believe that a similar dynamic can play out today”

Goldman Sachs denkt dat goud ook wordt ondersteund door de heropening van de opkomende economieën na de lockdowns van de afgelopen maanden wegens de coronacrisis.

Analisten bij de bank geven aan dat de premie op de goudprijs in China al is teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis, wat suggereert dat de vraag normaliseert.

Al met al voorziet de bank dus een goudprijs van 1.800 dollar per ounce binnen de komende 12 maanden, met een mogelijkheid om binnen die tijd zelfs de 2.000 dollar per ounce aan te doen.

Dat zou een prijsstijging vertegenwoordigen van respectievelijk 4 of meer dan 15 procent binnen de komende 12 maanden, gekeken naar de huidige goudprijs.

Bronnen: CNBC, Kitco

Foto: Flickr